PlusKlus3+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 05 July 2017

Bezoek aan de Bonte Bouwplaats, een Legoparadijs

Een bijzondere afsluiting van dit schooljaar: we gaan met de PlusKlussertjes naar de Bonte Bouwplaats. Als er één materiaal is dat geschikt is om bewegingsdingen mee te maken is het wel lego.

Bij binnenkomst kunnen de kinderen eerst even verkennen en onder de indruk zijn van zoveel lego. Er staan prachtige, indrukwekkende projecten. Als de ouders weg zijn gaan we rond een grote tafel zitten met een enorm reuzenrad in het midden. De kinderen ontdekken allerlei details. Het reuzenrad kan bewegen. Juf Ellen doet het erg leuk, ze stelt allerlei vragen die de kinderen aan het denken zetten. Wat is bewegen? Wat kan er allemaal bewegen? Wat heeft een auto dan nodig om te kunnen bewegen? (Een stuur, wielen, en inderdaad, de technische jongen komt ermee: een motor!).

De kinderen leren wat programmeren is: een aantal opdrachten geven, in dit geval via de tablet. We proberen een aantal opdrachten uit. Er zit een sensor op die ervoor zorgt dat de molen stopt met draaien als er iets in beeld is. Allemaal een keer de vinger ervoor houden om mee te maken. Mooi om te zien hoe dat werkt.

Hierna hebben de kinderen behoefte aan zelf actie. Een tussendooropdracht: bouw een zo hoog mogelijke toren! Ieder heeft een eigen techniek, die soms aangepast moet worden omdat de toren anders te gemakkelijk omvalt.

Als laatste opdracht mogen de kinderen een wipje bouwen (ze blijken een voorbeeld nodig te hebben om via kijken naar een voorbeeld na te bouwen, is voor sommigen nog lastig), en onderzoeken hoe de balans werkt. Veel op de ene zijde, weinig op de andere, het plankje op een andere plaats verbinden.

Als afsluiting bewonderen we een masterpiece-robot: een olifant die ook kan bewegen. Een legorobot blijkt een dansje te kunnen doen, via geprogrammeerde opdrachten. De kinderen dansen met hem mee.

Hieronder een foto-impressie. Fijne vakantie allemaal!

Link naar de website voor foto’s op groot formaat.