PlusKlus3+


kolibrie-avatar

Blog

Blog 16 June 2017

Straalvliegtuigen in actie in de PlusKlusKlas

Wij hebben vandaag voor de eerste keer een raadkoffertje dat door een kind gevuld is. Hij heeft het moeilijk gemaakt! Uiteindelijk kwamen we erachter dat er een gum in zat.

De vorige keer hadden we het over in beweging brengen door blazen. Daar past een bekend sprookje bij: De wolf en de drie biggetjes. Samen met de kinderen vertellen we het verhaal door ook goed naar de plaatjes te kijken. Thuis heb ik nog een leuke variant: De drie wolfjes en het verschrikkelijke varken, dat zal ik volgende keer meenemen.

De activiteit van vandaag is om een straalmotor te maken. Eerst blazen wij een ballon op. Dan is er een hoge luchtdruk in de ballon. Als ik hem loslaat, weten de kinderen wel wat er gebeurt… alle lucht wil er snel uit en daardoor vliegt de ballon in allerlei bochten weg. Dit willen ze allemaal een paar keer proberen, het is ook erg grappig.

Daar gaan we gebruik van maken, de ontsnappende lucht wordt als het ware een straalmotor van een vliegtuig. Omdat een vliegtuig wel op koers moet blijven monteren we er een rietje bovenop. Als wij later een vlieglijn door het rietje rijgen, vliegt het ballonvliegtuig recht naar de overkant.

De kinderen gaan enthousiast aan het werk, vleugels maken, raampjes tekenen, rietje vastplakken. Ze hebben veel plezier met het lanceren.