Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 30 June 2017

PlusKlussers speelden minister in het Douane- en Belastingmuseum

In Rotterdam staat het Douane- en Belastingmuseum. Wij gaan erheen met de PlusKlusKlas om alles te leren over het innen van belasting en het uitgeven ervan.

De groep wordt in tweeën gesplitst en krijgt een begeleider van het museum. Eén groep gaat belasting innen in een paar zalen van het museum, de andere gaat op zolder praten over wat belangrijk is om met belastinggeld te doen.

Het is een prachtig vormgegeven museum met mooie tentoonstellingen waarvan wij maar aan een deel aandacht kunnen besteden. De groep die gaat ‘innen’ krijgt een indruk van waar belasting op wordt geheven en welke belasting niet meer bestaat (bijvoorbeeld de ‘weeldebelasting’).

Op zolder horen wij welke ministeries er allemaal zijn. Er horen mooi beschilderde houten schijven bij. Daarna mag een kind uit de schatkist de zakken met geld halen en uitdelen. In de zak zitten gekleurde houten schijven die voor aantallen miljoenen staan. Niet in alle zakken zit evenveel, de verschillende ministers krijgen in het echt ook niet allemaal evenveel geld.

De schijven worden naar eigen inzicht verdeeld over de verschillende uitgaveposten. Daarna mag ieder kind uitrekenen hoeveel geld er bij elk doel terecht is gekomen. Het meeste geld is gegeven aan defensie, het minste aan cultuur.

Wij hadden een bliksembezoek. Het mag een beetje saai klinken, douane- en belastingmuseum, dat is het zeker niet, best nog een vervolgbezoekje waard.

Hieronder een foto-impressie. Dit is de link naar de website als je de foto’s groot wilt bekijken.