Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 16 June 2017

Hoe zit het met accijnzen? We deden boodschappen met de PlusKlusKlas

We hebben een les bedacht over belasting, wat is het, hoe werkt het? De startvraag daarvoor is: Wie betaalt de juf?

De antwoorden variëren van de koning tot de ouders, iemand bedenkt ‘de directeur van de school’. Maar waar haalt die zijn geld dan vandaan? Van de bank. Ja…. Uiteindelijk komen we op de regering. Om te begrijpen hoe die aan geld komt bekijken we een filmpje over accijnzen. Bij alles wat je koopt betaal je een beetje belasting, op dingen die slecht voor je zijn een beetje meer.

Eigenlijk moeten we dat een keer zelf beleven, bedenk ik mij. Zo gezegd, zo gedaan. Het toeval wil dat ik jarig ben vandaag, een mooie aanleiding om wat feestboodschappen te gaan doen. We verdelen de klas in twee groepen die gaan overleggen wat ze willen gaan kopen, ze mogen €5,- uitgeven. Dat betekent inschatten wat dingen kosten en overeenstemming vinden met elkaar. Dat laatste is voor sommigen nog best lastig. Ik vertel dat het in de politiek dus ook zo gaat, de een vindt dat het geld hieraan uitgegeven moet worden, en de ander wil het aan iets anders uitgeven.

We bekijken op Google Maps en Google Earth hoe we moeten lopen. We gaan op pad, heerlijk weer, leuke route door groen met speeltuintje onderweg.

In de winkel gaan we eerst kijken wat de dingen kosten die we hebben bedacht, er wordt gerekend en er moeten keuzes gemaakt worden. Een groepje wil ook wel drinken, ze hebben met wat in mandje ligt nog 40 cent over. Zou dat genoeg zijn? Heeft het andere groepje nog iets over? Ze ontdekken dat ze tekort komen voor limonade. Dan is het of iets omruilen van wat in het mandje ligt, óf water drinken. Er wordt gekozen voor het laatste. Dat is trouwens gezonder ook, weet er een.

Bij terugkomst is er nog maar kort de tijd. De kinderen zingen Lang zal ze leven, leuk, leuk. Ze kiezen een paar zakken die open gaan, de rest eten we volgende week.

Hieronder de foto’s. Voor als je de blog per mail krijgt, is hier de link om de foto’s op groot formaat op de site te zien.