Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 09 June 2017

Gedichten over geld en kooplustige ouders in de PlusKlusKlas

Aan het einde van de ochtend zullen de ouders iets eerder komen, om onze markt te bezoeken. De kinderen gaan dan oefenen met verkopen. We horen achteraf dat sommige kinderen er best mee bezig zijn geweest in hun hoofd, er een beetje zenuwachtig over waren, maar ook dat er thuis ook een kraampje op straat werd gezet of dat kinderen thuis ook munten gaan maken. Leuk!

We starten echter met een dichtopdracht. We gaan vandaag elfjes maken die te maken hebben met geld. We bespreken natuurlijk hoe je een elfje maakt, maar ook welke woorden er met geld te maken hebben en die je zou kunnen gebruiken. Iedereen krijgt potlood en papier, eerst moeten ze in klad werken, vrij om dingen te veranderen. Dat is nog best lastig, en niet iedereen vindt het meteen leuk, getuige deze elf:

Ik

weet niet

wat ik moet

schrijven geld is heel

stom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het leuke is dat we door vragen te stellen alle kinderen verder kunnen helpen en ze zelf ook in de gaten hebben dat hun gedicht krachtiger kan worden door bepaald woordgebruik.

Geld

Ik koop

Een Playstation 4

Ik ga ermee gamen

Yes!

—————-

Pech

Portemonnee gestolen

Wie deed het?

Wat moet je nou?

Verdrietig

————–

Rijk

Spaarpot vol

Ik ben rijk

Ik koop een poes

Blij

———–

Geld

Ik wil

geld want dan

kan ik iets kopen

Jeeeee!!!!!

—————

Geld

Snoep kopen

Smaakt héél lekker

Krijg je hoofdpijn van

Au

—————-

Geld

Rot op

met dat geld

Doe het met ruilens

Stop!

————-

Geld
Veel waard
Ik koop speelgoed
Dan koop ikeen poes
Blij

Lego
Is leuk
Ik spaar geld
Voor de Imperial Shuttle
Blij!

Portemonnee
Heette beurs
Geld, rijbewijs, pinpas
Ik stop ze erin
Speelgoedwinkel

Geld
Veel waard
Het kan niks
Toch kan het iets
Betalen

Euro’s
Veel geld
Je kunt sparen
Ik vind het fijn
Leuk

Zakgeld
Voor mij
Ik koop speelgoed
Een afstand bestuurbaar vliegtuigje
Leuk!

Geld
Is belangrijk
Ik ga sparen
Ik vind het leuk
Fijn

Arm
Geen geld
Ik heb niets
Ik vind het niets
Droevig

Onderhandelen
is handig
Geven en krijgen
Je wordt misschien rijk
Blij

Geld
is fijn
Je betaalt ermee
Het glimt heel mooi
Euro

Voor de markt met ouders werken de kinderen even met geldbladen die uitgegeven zijn in het kader van de week van het geld. Voor we het weten is het zover: marktijd. In vijf minuten (complimenten) zetten we kraampjes klaar met spullen erop om te verkopen. De ouders op de gang worden voorzien van Koli’s en de handel kan beginnen. Het is meer een verkoopspelletje dan een rekenoefening, want de Kolivoorraad heeft nog een beetje willekeurige waardes en bij de verdeling konden we daar niet op letten.

Het is gezellig druk en de ouders spelen goed mee. Een jongen juicht dat hij wel twee bakken heeft leegverkocht.

Hieronder een foto-impressie. Ontvang je de foto’s per mail en wil je ze op de websit groter zien, klik dan hier.