Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 05 April 2017

Hersens en optische illusies in de PlusKlusKlas

Post-its kun je leuk gebruiken in de les om iedereen inbreng te geven. Vandaag passen wij ze toe bij een les over hersens.Wat weten de kinderen er zelf al over, wat kunnen ze erover vertellen? In tweetallen gaan ze het bedenken en alles op een geeltje schrijven. Daarna komen steeds twee groepjes samen en plakken ze in overleg hun bijdragen rond het woord hersenen, als het kan in logische groepjes. Hier bleek dat de jongsten het nog het best deden. Zij hadden bedacht dat er een schedel omheen zat ter bescherming, dat ze ook pijn kunnen voelen, ze zijn nodig als je wilt spelen, dat soort dingen. De groten kwamen allemaal wel met nadenken, en dat hersens belangrijk zijn, maar heel veel verder ging het niet. Met een hulpopmerking ‘Ik ben juf ….., dus..’ komt er wel iemand op ‘onthouden’. Bij het nabespreken doen we een rondje, wat kun je allemaal nog meer met behulp van hersenen? Dan komen ze erin. We kijken een filmpje om te horen hoe hersens in elkaar zitten.

Het tweede deel van de ochtend besteden we aan het voor de gek houden van je hersenen: optische illusies. We zien er een paar op het digibord, we lezen woorden van kleuren in de verkeerde kleur, tekst met lrettes die door elkaar staan en verwonderen ons over schijnbaar bewegende figuren.

Daarna zelf aan de slag: twee rondjes knippen, op de ene in het midden iets tekenen, bijvoorbeeld een dier, op de andere iets waar het in zou kunnen zitten, bijvoorbeeld een ei. Tegen elkaar aan op een stokje plakken en tussen je handen laten draaien. Nu voegen de plaatjes samen. Als je niet helemaal passend in het midden had getekend, lijkt het alsof het dier ernaar toe springt. Zo zit er een eekhoorn in een boom, er vaart een schip op zee, er staat een bos bloemen in een vaas, staat een paashaas in een eierregen.

In de kring doen we nog even snel een gek proefje: met een koker voor je oog een gat in je hand zien. Heel gek, en leuk!

Na het raaddoosje is de ochtend om.

Als je deze blog per mail krijgt is dit de link naar de website om de foto’s op groot formaat te kunnen zien.