Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 17 March 2017

Start met het hart in de PlusKlusKlas

We doen vandaag het sporenonderzoek dunnetjes over en maken een start met het hartVeel voorbereidingswerk hadden we al gedaan vorige keer, toch is sporenonderzoek behoorlijk tijdrovend merkten wij. Alle vingerafdrukken waren nu op houten oppervlakken gezet en dat werkte beter, iedereen toverde er een tevoorschijn. Omdat niemand mocht zien wie waar welke vingerafdrukken plaatste, speelden wij onderwijl buiten, vroeg op de ochtend dus.

Daarna, tijdens het eten en drinken, was weer de eerste keer dat kinderen moesten raden wat een kind erin had gestopt. Was weer moeilijk! We hadden een tip nodig. Het heeft met cijfers te maken. Meestal hebben ze het ook op school. Het is ook van hout…. Het bleek een dobbelsteen, heel goed bedacht.

In tweetallen inventariseren de kinderen wat ze al weten over het hart en bedenken ze er een vraag over. Centraal maken we er een lijst van.

Daarna bekijken een paar korte filmpjes van het hart, hoe het werkt. Het hart moet veel doen. Het is een spier die constant actief is. Een gladde spier die zijn werk doet zonder dat je erbij na hoeft te denken (gelukkig). Hoe hard een hart werkt proberen wij zelf uit. Drie minuten lang knijpen we onze vuist aan en weer los. Dat is best vermoeiend!! We hebben een model van een hart, zo kun je ook van dichtbij zien dat er kamers en boezems zijn, slagaders en kleppen.

Het hart zorgt ervoor dat bloed zuurstof ‘op kan halen’ in de longen. Daarna stroomt het zuurstofrijke bloed door het hele lichaam om dat af te geven. We spelen dat na. Vier kinderen zijn het hart, een aantal kinderen onderdelen van het lichaam en de longen, de rest is bloedcel. Ze gaan door het hart, langs de longen, krijgen een brokje zuurstof mee (rood blokje) en gaan via de andere helft van het hart worden ze het lichaam in gestuwd. Ze geven zuurstof af en krijgen daarvoor een blauw blokje in de plaats van het rode blokje.

Dan is de ochtend echt om, het was een ambitieus programma….

Hier is de link naar de website zodat je de foto’s op vol formaat kunt zien.