Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 29 March 2017

Adem in, adem uit. Hoe werken longen eigenlijk?

Hart en longen horen een beetje bij elkaar. Als je je druk maakt of veel beweegt gaat je hart sneller kloppen en je adem gaat ook sneller.Op een filmpje zien wij dat met in- en uitademing de ribben meebewegen en het middenrif. Een paar kinderen tillen hun shirt op en houden hun adem en hun buik zover in dat hun ribben heel goed te zien zijn. Ja, daar zitten ze onder. Een mooi moment om het ook over buikademhaling te hebben. Ik ga liggen met een knuffel op mijn buik. Zou het mij lukken om die om te gooien door heel diep adem te halen? Ja hoor, geen probleem. Buikademhaling betekent rustig, diep veel lucht binnenhalen, een goede remedie als je zenuwachtig bent of gestrest.

De kinderen gaan een model maken waardoor je heel goed kunt zien hoe de longen werken, met een fles en ballonnen. De fles is het lichaam, de ballon een long. De onderkant van de fles is weggesneden, we vervangen de bodem door een stuk ballon, de bodem is nu flexibel en functioneert als middenrif. Als je die bodemballon, het middenrif, nu naar beneden trekt, trek je lucht in de long, je ziet hem uitzetten. Duw je de bodemballon omhoog dan zie je de long leegraken.

Met een proefje bewijzen we dat longen met lucht heel krachtig zijn. We maken een stapel boeken op een plastic zak. We hebben van tevoren gewogen, drie stapeltjes van ruim drie kilo op elkaar, dat is bijna 10 kilo. Lastig tillen, we hebben het geprobeerd. Maar als je blaast tilt de lucht in de zak moeiteloos de boeken omhoog.

Verder kunnen de kinderen vandaag ervaren hoeveel het hart doet, hoe hard het de hele dag aan het werk is. Kijken of zij dat ook kunnen. Er is een emmer vol bloed (water met rode ecoline) en een hevelpomp. Door erin te knijpen kunnen ze bloed de slang in pompen en naar een lege emmer hevelen. Hoeveel bloed kunnen zij verplaatsen in een minuut? Voor de jongens komt er enige competitie bij kijken. Maar zoveel als een hart pompt lukt niemand. Die doet 5 liter per minuut. Daar maken de kinderen een leuke rekensom van, hoeveel per dag, per week? Wie ook per jaar wil weten mag dat thuis uitrekenen, want de ochtend is om.

Hieronder het fotoverslag. Als je de blog via de mail krijgt, kun je hier klikken om de foto’s op vol formaat op de website te kunnen zien.