Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 03 February 2017

Wij fabriceerden een smakelijke verrassing…. in de PlusKlusKlas

Een bijzonder soort proef gaan we vandaag doen. Daarvoor moeten we eerst poep maken. Gelukkig geen echte, we gaan drollen kneden van ontbijtkoek, stroop en pindakaas. Sommige kinderen doen dit niet zo gemakkelijk, het kleeft en je wordt een beetje vies. Uiteindelijk krijgt iedereen het toch voor elkaar, desnoods met hulp, om er een te produceren. Daarna keurig op een bordje, beetje appelsap erbij, en smullen maar. Eh… smullen? Hoe makkelijk is het eigenlijk om iets te eten dat net zo goed in de wc zou kunnen hebben gevonden? Daar moet je wel iets voor overwinnen. En dat is niet voor niets, je hebt een natuurlijke weerstand voor dingen die je ziek kunnen maken. In poep zitten allemaal bacteriën die je niet binnen wilt krijgen.

Het is dus een leuke uitdaging om iets wat mensen eigenlijk liever niet eten, toch aan de man te brengen. Wat zou je allemaal kunnen zeggen om dit product zo aantrekkelijk mogelijk te maken?

Ze moeten even nadenken, maar uiteindelijk verzinnen ze wel mooie dingen, bijvoorbeeld: Koop deze drol onmiddellijk, hij is biologisch. Er worden ook leuke aanbiedingen gemaakt.

Eerder op de ochtend hebben we een gebrainstormd over een denkvraag: wat is het verschil tussen een plant en een lichaam? En daarna bedenken wat de overeenkomsten zijn. Eerst overleggen met zijn tweeën, daarna centraal. Planten hebben geen gedachten, een mens wel, om er eens een te noemen.

Tijdens de pauze oefenen we een spijsverteringslied dat geschreven is voor bio op de middelbare school. Het is niet perse de bedoeling om dat uit het hoofd te leren, hoewel het wel goed is om merken dat een lied heel goed werkt om dingen te onthouden. Het lied heeft een leuk refrein om mee te zingen, een jongen vindt het zelfs leuk om mee te dansen, hij doet het even voor.

De ouders komen binnen aan het eind van de ochtend, en mogen op de stoelen in de kring gaan zitten. De kinderen staan in een lange rij staan met hun poep-product op een bordje. Om de beurt vertellen ze hun reclameslogan en bieden het bordje aan. Sommigen durven nog niet zo, zij mogen het zonder slogan geven. Wie wil mag de poep meenemen in een plastic zakje.

Voor als je de blog per mail krijgt:  Bekijk de foto’s op volledig formaat op de website. Klik op een foto voor diapresentatie.