Twee weken geleden startten wij een proefje met een ei in enzymen (afwasmiddel), vorige week zagen wij dat de schil wit geworden was, maar verder geen verandering. Doordat wij een filmpje over verteren zagen, met de opmerking dat goed kauwen belangrijk is, kwamen wij op het idee om het ei te schillen en fijn te prakken. Deze week kijken wij wat er gebeurd is.Nu zien we meer verschil, of eigenlijk vooral voelen. Het is meer een brij geworden en de stukjes zijn heel zacht. De nieuwsgierigheid wint het bij de kinderen en om de beurt dopen ze hun vinger erin om te voelen.
Ik lees wat bladzijdes voor uit Pretpark De Poepfabriek, een heel leuk boek met in verhaalvorm verteld wat er met voedsel gebeurt in de spijsvertering. Daarna gaan we eens uitmeten hoeveel meter darm er in je lijf zit. We hadden al gelezen dat dat heel wat is. Toch maakt het indruk als we meter na meter uitmeten met wol. Iedere meter staat er een kind die de draad vasthoudt. Uiteindelijk hebben we zicht op hoe groot de afstand is die het eten aflegt bij het verteren. Ineens snap ik zelf ook veel beter dat die afstand ook nodig is, dat er heel veel moet gebeuren om voedsel te verwerken tot voedingsstoffen en afval. Mooi! Nu snappen we ook waarom de dunne darm zo in kronkels in onze lijven zit, dan past het wel. We proberen het in een getekende romp.
Na het buitenspelen is het skelet aan de beurt. Tijdens het eten en drinken hebben we een favoriet van de juf gekeken: Bot en Botje, een animatie met een paar skeletpoppetjes die in de nacht mensen proberen bang te maken, samen met hun bottenhondje. Heel grappig, met een leuke rap.
We hebben een paar rollen inpakpapier, alle tafels aan de kant, voor ieder kind een passend stuk afmeten en vastplakken op de grond. Ze trekken elkaar om en krijten daarna een skelet in hun lijf. Ze doen hun best, bij sommigen wordt het echt heel gedetailleerd. We hebben een magneetspel menselijk lichaam, daar zitten allemaal kaarten bij in verschillende talen met alle namen van alle onderdelen, ook een van de botjes. Dat komt nu heel handig uit, die kun je als spiekbrief gebruiken.
Voor wie klaar is zetten we de ‘Skeleton dance’ aan op youtube, lekker meebewegen en proberen het Engels mee te zingen.
Hieronder de foto’s. Wil je ze op de website op vol formaat zien, klik hier.