Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 17 February 2017

Botjes, kootjes, gewrichtjes, we maakten een hand die echt beweegt in de PlusKlusKlas

Vorige week zijn we gestart met het skelet, vandaag gaan we iets doen dat een groot beroep doet op de fijne handmotoriek. Als we allemaal onze hand uitsteken en de vingers langzaam in grijpbeweging trekken, zie je al van alles gebeuren, je kunt pezen bovenop je hand heen en weer zien gaan bijvoorbeeld. Een jongen weet een trucje: als je je hand ontspannen houdt en je je duwt met de duim van je andere hand op een plekje op je pols dan komt je vinger vanzelf een beetje omhoog.

Kortom, je hand zit heel ingenieus in elkaar! Op een grote poster is te zien uit hoeveel botjes je hand bestaat. Vandaag gaan we een hand knutselen die je echt kunt laten bewegen. De kinderen trekken hun hand om en maken rietjes op maat. Nadat ze aangegeven hebben waar de gewrichtjes ongeveer zitten, moet het rietje ingeknipt worden met een driehoekje, dat is een lastig klusje. Maar als het rietje eenmaal vastzit kun je er een touwtje doorheen rijgen en als je aan dat touwtje trekt, gaat de vinger krom, cool!

Een hand heeft vijf vingers, vijf rietjes, we krijgen hem niet helemaal af allemaal op deze ochtend. We stoppen gemaakte onderdelen in een zakje zodat we het de volgende keer af kunnen maken.

Aan het einde van de ochtend zetten we nog even een proef uit voor de lange duur: een schoon, hard kippenbotje leggen we in azijn. Volgende week kijken.

Op de foto’s kun je zien dat we ook geoefend hebben met presenteren. Een paar kinderen vertelden voor de groep over hun wc-ontwerp. Er is er een waarmee je geteleporteerd kunt worden naar Amerika, en zijn er twee naast elkaar in de huiskamer waarmee plassen heel gezellig wordt, want je kunt het samen doen. Er is er een met vleugels, die zorgt ervoor dat je ergens ongestoord en ongezien kunt zitten. Er is gedacht aan geur en afvoer poep en plas, of juist expres niet (lachen als het gewoon uit de lucht komt vallen).

Hieronder een foto-impressie van de ochtend. Klik hier als je foto’s op de website wilt zien op vol formaat.