Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 13 January 2017

Wat zijn jouw lichaamskenmerken? Thema menselijk lichaam in de PlusKlusKlas

Een nieuw jaar, een nieuw thema. Een heel leuk thema: het menselijk lichaam. En toevallig ook een aantal nieuwe kinderen die komen wennen. Zoals gebruikelijk starten we met spelletjes naar eigen keuze.Daarna met zijn allen in de kring, we doen een voorstelrondje zodat we namen en hobby’s en iets van de vakantie horen van ieder.

Het thema willen we starten met eigen lichaamskenmerken, via een spelletje. We gaan in tweetallen goed naar elkaar en onszelf kijken en ontdekken zo wat lichaamskenmerken zijn en hoe we anders zijn dan de ander, of juist hetzelfde. Juf Elly en juf Hilde doen het eerst even voor. We staan naast elkaar en willen dingen noemen die hetzelfde zijn. Even denken. Eh, we hebben allebei dezelfde kleur ogen. En… pff, best lastig. Een kind helpt ons: rimpels juf, jullie hebben allebei rimpels! Ja, dat klopt, dankjewel. We zijn natuurlijk ook allebei vrouw, we hebben allebei gaatjes in onze oren. Dat we allebei een zwarte trui aanhebben telt niet, kleren zijn geen onderdeel van het lichaam, morgen kunnen we er heel anders uitzien.

De kinderen gaan in tweetallen kijken, eerst naar overeenkomsten, daarna naar verschillen. Ze vinden van alles, hoeveel kiezen ze gewisseld hebben, sproeten, lengte, haarkleur, en meer. Zo hebben ze een beetje geoefend waar je naar kunt kijken. We spelen nog een balspel waar deze lichaamskenmerken een rol spelen en waarbij we ook even namen noemen.

Er is ook nog een verjaardag te vieren, gezellig!

Gezamenlijk maken we een lijst wat allemaal met menselijk lichaam te maken heeft. Gaandeweg wordt die steeds completer. Tijdens het eten en drinken kijken we een kort filmpje. Want wanneer worden die lichaamskenmerken eigenlijk bepaald? Wanneer wordt het bouwplan van wat voor kleur haar je krijgt, of je groot of klein wordt, of je op je vader of op je moeder of misschien wel opa of oma lijkt? Een kind weet het wel: als je geboren wordt. Een ander weet dat het nog eerder is: in de buik van de moeder. Het filmpje gaat over hoe een kindje groeit van een heel klein frutseltje dat helemaal nog niet lijkt op een mens, naar een ‘affe’ baby die klaar is om geboren te worden.

De kinderen krijgen een lijst met typische eigenschappen die erfelijk bepaald worden. Er zijn logische die we zelf ook kunnen bedenken zoals kleur van de ogen, maar ook bijzondere zoals ‘je tong op kunnen rollen’. Gewapend met een spiegel gaan ze invullen hoe het bij hen zit. Er staan nog meer vakjes op het blad, thuis kunnen ze gaan kijken hoe het zit bij de andere familieleden. Als hun eigen kenmerken zijn ingevuld maken ze een zelfportret. Er worden prachtige dingen gemaakt!

Hieronder foto’s van de ochtend. Als je deze blog per mail ontvangt kun je hier klikken, je kunt de foto’s dan op groot formaat bekijken. Klik op een foto voor vergroting.