Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 27 January 2017

Spijsvertering, het is een beetje vies, dat gaat over poep en …

Leuk onderwerp voor vandaag: spijsvertering. Want iedereen heeft daar dagelijks mee te maken, je eet en je drinkt en je gaat naar de wc. Vandaag gaan we onderzoeken hoe een en ander eigenlijk werkt.Gelukkig blijkt dat iedereen wat gegeten heeft in de ochtend, wel zo gezond. We doen een rondje wat ze ontbeten hebben. Daarna leggen we uit wat het woord spijsvertering eigenlijk betekent. Spijs is een ouderwets woord voor eten.

De kinderen zien de lange weg die eten aflegt voor het gebruikt kan worden in het lichaam of als poep of plas naar buiten komt. Hoe het mechanisme bij slokdarm en luchtpijp werkt kunnen ze zelf even ervaren door twee proefjes: neem een slokje drinken, houd het even in je mond en probeer tegelijk te slikken en te ademen, lukt dat? Alleen juf Elly verslikt zich. Heel handig, zo wordt extra duidelijk hoe het werkt. Een ander proefje is om te proberen iets door te slikken terwijl je je tong uitsteekt en vasthoudt. Lukt niet. Dit alles om je luchtpijp af te sluiten voor eten en drinken, dat hoort daar helemaal niet.

Het voedsel wordt in je lichaam steeds kleiner gemaakt bij het verteren, hoe werkt dat eigenlijk? Enzymen spelen daarbij een belangrijke rol. We kijken een Klokhuisfilmpje over enzymen, hoe ze werken en hoe mensen die gebruiken om afwasmiddelen beter te maken. Nu maken we een hééél klein beetje de maag na. Kijken hoe het werkt. We nemen een glazen pot, zo kunnen we goed zien wat er gebeurt. Daaraan voegen wij enzymen toe, die zitten dus in vaat- en wasmiddelen. Daarin laten wij een gekookt ei zakken, met een harde schil dus. Wat zou er gebeuren? Dit is een langdurige proef, hij kost tijd. Volgende week gaan we kijken of er iets te zien is.

Als laatste onderdeel van de ochtend mogen de kinderen kiezen uit een aantal opdrachten. De meesten gaan enthousiast aan de slag met het ontwerp van een nieuwe wc, ze bedenken van alles, van eentje die kan vliegen tot een die ook teleporteert. Er zijn ook een paar kinderen die reclame voor gezond eten gaan maken, inclusief mooie dikke letters.

Als je deze blog per mail ontvangt en de foto’s hieronder op vol formaat wilt zien, klik dan hier.