Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 20 January 2017

Onderzoek in de PlusKlusKlas naar DNA

Als je het hebt over lichaamskenmerken en of je op je vader en moeder, of op een van je opa’s en oma’s lijkt, kom je al gauw uit op DNA. Wat betekenen die letters eigenlijk? Desoxyribonucleïnezuur. We maken een grapje dat dat huiswerk is voor volgende keer, dit woord uit je hoofd kennen :).Gelukkig hebben we een paar filmpjes gevonden die haarfijn uitleggen hoe het precies zit met DNA. Een van de filmpjes heet Hoe krijg je rood haar? Dat is leuk, want precies die vraag werd gesteld in de PlusKlusKlas, hoe kan het dat je rood haar hebt als je vader of moeder geen rood haar hebben?

In de powerpoint zit ook een plaatje met hoe snel het aantal voorouders groeit als je het bekijkt. Leuk voor degenen die het leuk vinden om te rekenen. Ik heb een vader en een moeder (dat zijn er 2). Zij hebben ook weer een vader en een moeder (dat zijn er 4), zij hebben ook weer een vader en een moeder (dat zijn er 8), en zo voort.

Vandaag gaan we een proef doen, net als in een laboratorium. Ze hebben wel van het woord gehoord, maar weten niet precies wat het is. Een plaatje via Google afbeeldingen doet hen meteen begrijpen. In een laboratorium moet je heel precies werken. Dus we doen voor hoe een pipet werkt, hoe je heel voorzichtig zacht kunt mengen (dus niet hard schudden), en we vertellen  om welke hoeveelheden het gaat.

Wat gaan we doen dan? We gaan ons eigen dna zichtbaar maken. En daar gebruiken we voor…. spuug! Eerst een mengsel maken waar de spuug bij gemengd wordt. Even wachten. Dan ijskoude alcohol erbij. Dan zie je twee laagjes ontstaan, een troebel en een heldere vloeistof. In dat heldere deel zie dat er ‘frutseltjes’ ontstaan, dat is je DNA. Het is subtiel maar wel zichtbaar. Nog beter als je met een vergrootglas kijkt natuurlijk.

Daarna experimenteren een paar kinderen met de vergrootglazen, vergroten die meer als je ze op elkaar legt. Erdoor naar anderen kijken is ook altijd leuk!

We eindigen met een spelletje  Wie is het. We kiezen met de groep een kind uit, juf Elly die op de gang staat, moet dan gaan raden wie door naar lichaamskenmerken te vragen. Leuk, want we kunnen nu behalve naar haar- en oogkleur, ook vragen naar kromme duimen, kuiltjes in de kin en tanden.

Hieronder foto’s van de ochtend. Hier is de link om de foto’s op volledig formaat te bekijken. Klik op een foto voor vergroting.