Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 07 December 2016

Steentijd: speerpunten en bandkeramiek in de PlusKlusKlas

Soms hebben we geluk, bijvoorbeeld omdat er een moeder blijkt te zijn die échte prehistorische pijlpunten heeft, de we mogen bekijken en aanraken. Heel bijzonder om deze aan te raken en te weten dat ze niet alleen duizenden jaren oud zijn, maar ook dat een mens in een ver verleden ditzelfde voorwerp in handen heeft gehad, om het te maken en om te gebruiken. Hier starten we de dag mee.

DSC_0080

Daarna bespreken we hoe de jagers ook alweer leefden en bekijken een kort filmpje. We kijken net iets anders, nu we de snijvoorwerpen net bestudeerd hebben. Waar en hoe worden ze precies gebruikt? Daarna kwamen de boeren, er veranderde iets, maar wat? Een paar kinderen weten dat gezamenlijk best aardig: ze hoefden niet meer op jacht maar gingen zelf dieren houden, en ze hoefden niet op zoek naar planten om te eten, want ze teelden die zelf. In die tijd maakten ze ook gebakken potten van klei, die ze bijvoorbeeld gebruikten om eten in te bewaren. Die potten waren niet alleen maar functioneel, ze werden ook mooi versierd. De opdracht van vandaag is om zelf zo’n pot te maken op prehistorische wijze.

Als we toch met klei bezig zijn, is het ook wel leuk om een imitatie van een speer of pijl te maken… Dan hebben we stokken nodig! Op naar het parkje naast de school. Daar is een lekker hoge heuvel vol herfstbladeren. Even lekker buiten en anders dan anders, genieten!

Als we weer binnen zijn demonstreert juf Elly hoe je te werk gaat om zo’n pot te maken. Eerst de bodem, daarna rolletjes maken en erop leggen. Goed aansmeren! Als de pot klaar is kun je hem versieren. Wat een toewijding zagen we bij de kinderen. Voor sommigen was het best lastig, maar gelukkig wilden ze elkaar spontaan helpen. Daarna werden de gevonden takken voorzien van een pijlpunt, het zag er heel echt uit!

Als afsluiting een filmpje waarin goed uitgelegd werd hoe mensen in de Steentijd allerlei dingen aanpakten en oplosten. Daarna kwamen de ouders. Trots lieten de kinderen hun creatie zien.

Hieronder een indruk van de ochtend in foto’s. Als je deze blog per mail krijgt en je wilt doorklikken naar de website om de foto’s op groot formaat te zien, klik dan hier. klik op een foto voor vergroting en diavoorstelling.