Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 15 December 2016

Meel malen zoals vroeger in de PlusKlusKlas

Wat is ervarend leren toch leuk! Deze ochtend gaan we zelf meel maken, precies (of min of meer precies) zoals ze dat deden in de prehistorie.Eerst bespreken we nog even hoe het ook alweer zat met jagers-verzamelaars, waar leefden ze van? En wat veranderde er eigenlijk bij de boeren? Ze gingen zelf dieren houden zodat ze niet meer hoefden te jagen, en ze gingen zelf planten zoals graan kweken, zodat ze niet meer hoefden te verzamelen. Ze gebruikten dieren en gereedschappen om het land te bewerken, even later zien we een Klokhuisfilmpje waar dat heel mooi wordt uitgelegd.

Graan werd fijngemalen tussen twee stenen, zodat ze meel hadden om platte broodjes mee te bakken op een hete steen. In de PlusKlusKlas gaan we ook zelf meel maken, met een vijzel, dus dat lijkt er een beetje op. We maken groepjes die gaan samenwerken: havermoutvlokken afwegen, fijnmalen, ei halen en klutsen, melk afmeten, alles roeren, het beslag is klaar! Leuk om de havermout in de bandkeramieken potten te doen die we vorige week zelf gemaakt hebben. Ook mooi om te zien dat de kinderen ineens vol aandacht zijn voor hoe een voedselproduct er precies uitziet, hoe het ruikt, ze proeven en voorzichtig van.

Daarna gaan we bakken, op onze eigen hete steen, in de vorm van een ‘plancha’. Heel handig, want zo kunnen we meerdere pannenkoekjes tegelijk bakken. Lekker! Vooral met een fijngesneden appeltje erbij en/of wat stroop. We hebben zelfs zoveel dat ze er voor thuis ook nog een mee kunnen nemen. Het was zo lekker dat de kinderen het recept over gaan schrijven, ook de jonge kinderen die op school nog niet daarmee bezig zijn. Over toegepast leren gesproken, leuk!

Zie foto’s hieronder. Ontvang je de blog per mail en wil je de foto’s op groot formaat zien, klik dan hier.