Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 23 December 2016

Bezoek aan de stadsarcheoloog

Vandaag hebben we een mooie afsluiting van ons thema archeologie, want we gaan op bezoek bij de stadsarcheoloog. Hier zien we alle geleerde en theorie in de praktijk.Ons bezoek staat pas einde van de ochtend gepland, dus we starten in onze ‘eigen school’, in de Vindplaats, een door bibliotheek DOK heel mooi ingericht lokaal met vele boeken. Zo hebben we tijd om te werken aan een paar werkbladen waarin je kunt schrijven en tekenen wat je geleerde hebt de afgelopen weken over jagers-verzamelaars en boeren. Wat was het verschil tussen beiden, wat was belangrijk voor hen? Tegenwoordig is alles onvergelijkbaar anders, wat is het belangrijkst voor de mensen van nu? En wat zouden we in de toekomst goed kunnen gebruiken? Er wordt goed gewerkt, er ontstaan mooie tekeningen.

Voor we weggaan, kunnen we nog even smikkelen van de appelcrunch die een van de kinderen zelf gemaakt heeft, ten afscheid. Lekker!

De stadsarcheoloog ontvangt ons in een halletje waar al van alles te zien is. Hij stelt vragen over wat wij al weten over archeologie en vult aan. Er hangt een foto van een opgraving waar hij mooi dingen op kan aanwijzen. Er staat ook een vitrine met allemaal kinderspeelgoed van vroeger. Ballen in allerlei groottes, een tol, piepkleine poppenserviesjes, een soort van hockeystick en dierenbotjes om mee te bikkelen. De stadsarcheloog vertelt dat ze die in de lucht gooiden en dan voor opvangen een groeiende rij handelingen moesten uitvoeren, het werd dus steeds moeilijker.

We lopen door en zien de werkauto, een kast modderlaarzen voor opgravingen, en we belanden in de ruimte waar de bemodderde vondsten worden schoongemaakt.  We horen dat dingen van metaal een speciale behandeling moeten krijgen omdat die anders wegroesten. We krijgen ook uitgelegd hoe het kan dat een vondst van een grote steen soms belangrijker is dan een put met 1000 scherven. In Delft staat het grondwater hoog, dat betekent dat leer grote kans heeft om bewaard te blijven, Delft heeft relatief veel leren vondsten. De stadsarcheoloog demonstreert een stuk schoenleer met gaatjes voor de veters. Zaadjes zijn interessant om te weten welke planten er groeiden in een bepaalde tijd, en wat mensen en dieren gegeten hebben.

We passeren een enorme scherventafel met verschillende plakprojecten. We belanden bij het glas. Daar hangen twee flessen in elkaar geplakt met scherven, nog niet klaar, er wordt al twee jaar aan gepuzzeld! We zien oude glazen met bobbeltjes. Het lijkt versiering maar is praktisch: vroeger aten de mensen met hun handen, hun vingers waren dus vettig. Als ze wilden drinken, was het wel handig als je wat grip op het glas kon hebben.

Er is een groot magazijn, waar alle vondsten worden opgeslagen, met detailleerde vondstgegevens: waar en wanneer gevonden? Zonder die gegevens is een vondst voor een archeoloog niets waard. En dan zit ons uur er alweer op. Ten afscheid krijgen de kinderen een leuke plaktatoeage. Leuk en leerzaam, deze ochtend!

Klik hier als je de foto’s op de website wilt zien. Klik op een foto voor vergroting en diavertoning.