Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 25 November 2016

Zelf fossielen maken in de PlusKlusKlas

De scherven van allerlei kapot aardewerk lagen nog op ons te wachten, goed om daar even mee te beginnen. Dat is duidelijk een geduldwerkje en soms werkt het plakband niet als gewenst, het is frustratiegevoelig, vooral voor een paar kinderen. Heel begrijpelijk, goed om een keer mee te maken, goed dat het lukt om je eroverheen te zetten en hulp te vragen. Samen gaat het in ieder geval gemakkelijker: een houdt de scherven tegen elkaar aan, de ander plakt het schilderstape.Wat deden we nog meer? We bedachten en bekeken hoe het eigenlijk kan dat we weten hoe bepaalde dieren eruit zagen vroeger. Onder bepaalde omstandigheden ontstaan fossielen. Hoe dat precies gaat, kunnen we zien op een filmpje. Wij vertellen dat we vandaag op een snellere manier ook een soort fossielen gaan maken, met gips.

Daarvoor moeten een kinderen eerst een voorwerpje dat ze willen gebruiken op gaan zoeken buiten, daarna kunnen ze meteen door met buitenspelen.

Als we weer binnen zijn, vertellen wij dat ze gips kunnen afwegen (200 gr), of een beker bijna vol scheppen, dat is ongeveer even veel. Er hoort een bepaalde hoeveelheid water bij. Dat samen mengen tot een fijn papje. Het papje uitgieten op je voorwerpje en dan mag de gips gaan uitharden (grappig, dat wordt er helemaal warm van).

Voor we eindigen met een geanimeerd spelletje commando hol of bol, bespreken we nog even wat we allemaal geleerd hebben over archeologie, de afgelopen weken. De een na de ander noemt iets en zo vullen ze elkaar aan tot een compleet overzicht op het bord.

Hieronder de foto’s van de ochtend. Ontvang je deze blog per mail, klik dan hier om de foto’s op groot formaat te bekijken op de website.