Kolibrie TalentKlas 5-8


kolibrie-avatar

Blog

Blog 07 October 2016

Van 2D naar 3D: maquettes bouwen in de PlusKlusKlas

Vorige week hebben we plattegronden gemaakt. Ik was vergeten om daar foto’s van te maken, maar deze week kun je ze bekijken op de foto’s. Vandaag gaan we kijken of het lukt om het platte vlak om te zetten in 3D-bouwsels, we proberen om een maquette te maken.Creatieve en praktische intelligentie komen hier samen. En ook samenwerken is weer een aandachtspunt. Omdat dit veel werk is beginnen we er meteen aan. Wel eerst een voorstelrondje omdat er weer een nieuwe jongen in de groep is. Gelukkig sluit die naadloos aan bij onze club :).

Tijdens de pauze lezen we weer een verhaal uit het boek ‘Voorbij de horizon’. Dit keer een verhaal uit Denemarken, over de sprookjesschrijver Hans Andersen. Oh ja, vorige keer hadden we een verhaal over menselijke torens in Tarragona. Juf Elly zoekt even op internet of daar plaatjes van zijn. Er is zelfs een filmpje! Die torens zijn echt hoog en kleine kinderen klauteren zo naar boven. Ook indrukwekkend is hoe de massa de onderste laag van de toren ondersteunt en tegenduwt. Wha, er storten ook torens in.

Het buitenspelen wordt tegenwoordig beheerst door een verstoppertje-spel. Leuk om te zien dat alle kinderen, ook degenen die op hun eigen school weinig aansluiting hebben, hier opgaan in dit gezamenlijke spel (dat ook goed gespeeld kan worden op dit groene plein). Er is een spelregel voor bevrijden aangepast, wat goed blijkt te werken.

Het knutselen krijgt langzaamaan vorm. We maken ook een rondje langs de maquettes zodat je geïnspireerd kunt raken door oplossingen van anderen. Sommige kinderen hebben eraan gedacht om dingetjes van thuis mee te nemen die gebruikt kunnen worden. De juffen helpen hier en daar ook met het vinden van oplossingen. Aan het einde van de ochtend ruimen we op en doen we een aangekondigd rondje ‘geef een compliment aan iemand anders van jouw team’, zodat de focus even verschuift van eigen prestaties naar die van een ander.

Volgende week is alweer de laatste week voor de vakantie. We gaan proberen de maquettes af te hebben en die samen met de plattegronden te presenteren aan alle ouders. Dat wordt nog even hard werken.

Hieronder de foto’s van de ochtend.Als je deze blog per mail krijgt, klik dan hier om de foto’s op ware grootte op de website te kunnen bekijken. Klik op een foto voor vergroting.