Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 10 June 2016

Uit welke hoek waait de wind vandaag in de PlusKlusKlas?

Bij het weer hoort ook de wind. Vandaag vraag ik de kinderen hoe je kunt merken dat het waait. Iedereen krijgt een beurt. Ze verzinnen heel goede dingen: een windmolen, je voelt het op je huid, je merkt het als je je vlieger op wilt laten, je ziet het aan de zee, als je haar beweegt, je hoort het ook.We kijken een powerpoint een een filmpje over hoe het eigenlijk komt dat het waait. Als je het weerbericht luistert wordt er vaak iets gezegd over de wind, ook over waar die vandaan komt, er wordt dan een windrichting genoemd. Wij gaan leren hoe dat werkt.

De kinderen zien een windroos, we bespreken wat ze zien, hoe windrichtingen werken. Ze kennen Noord, Oost, Zuid en West. Op de kaart staat het noorden altijd bovenaan, maar in het echt, hoe zit het dan? Hoe weten we waar het noorden is? Dat kunnen we vinden met een kompas, weet een jongen. Gelukkig hebben we er een paar bij ons. De kinderen moeten met hulp van het kompas in het noorden van het lokaal gaan staan. Dat heeft nog wat voeten in aarde, het is handig om te helpen met een windroos.

We bepalen met het kompas waar het noorden ligt en plakken een windroos kloppend op de vloer. Nu wordt het makkelijker om te zien hoe het zit. Als extra hulpje hangen een paar kinderen nog een blad met de passende windrichting in de goede hoek van het lokaal.

Nu gaan we wind maken! Met een ventilator. Iedereen komt een keer aan de beurt. We beginnen maar eens met de standaard N,O,W, en Z-wind. Maar we gaan door met de tussenrichtingen: NO, ZW en varianten. En de PlusKlusKlas zou de PlusKlusKlas niet zijn als we niet nog een stapje verder gaan voor een paar liefhebbers: ZZO, NOO, dat soort dingen.

Daarna gaan we natuurlijk naar buiten, met kompas, we willen weten wat voor soort wind er vandaag waait. We merken dat er niet overal evenveel wind is. Op het binnenplein omringd door gebouwen wisselt de richting ook nog weleens. We verplaatsen ons naar de straat met onze crêpepapieren slierten die snel wind vangen en helpen bepalen hoe de wind waait. De kinderen vullen op een eigen windroos in waar de wind vandaan komt. Teruglopend naar school zien we dat de vlaggen van een andere school ook dan eens de ene kant op wapperen, dan weer de andere.

Het was weer een leuke leerzame ochtend! Foto’s hieronder (niet helemaal op chronologische volgorde). Ontvang je deze blog per mail en wil je de foto’s hieronder op ware grootte op de website zien, klik dan hier.