Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 24 June 2016

Boem, boink, knetter! Onweer in de PlusKlusKlas

Het is lekker weer vandaag, verrassend warm. Het weerbericht zegt dat het kan gaan onweren, en dat is precies waar we het over gaan hebben vanochtend: onweer. Voor de verandering beginnen we na de smartgames (en vanochtend is ook de klei weer ontdekt) met een uitbeeldopdracht: je gezicht staat op onweer.De kinderen mogen bedenken eerst wat dat zal betekenen, ze zitten meteen in de goede richting. Ze kiezen of ze alleen of samen willen doen en bedenken een reden waarom hun gezicht op onweer staat. Dat mag ook een bedachte reden zijn.

Even later staan ze  om de beurt voor de klas. Sjonge, wat een woede straalt daarvan af! Een voor een vertellen ze vanwaar dat gezicht. De een mag geen speelafspraak, de ander moet opruimen,

Onweer als natuurproces snappen is best ingewikkeld. De kinderen weten er al een en ander van, een jongen merkt op dat onweer elektriciteit is. We kijken een filmpje waar het heel goed uitgelegd wordt. We zien dat wolkdeeltjes door wrijving elektrisch geladen worden en vervolgens met een flits en een knal tot ontlading komen. Wij kunnen zelf elekrische geladenheid creëren door met een ballon over een bol wol te wrijven bijvoorbeeld. Alle kinderen een ballon, allemaal wrijven en kijken of het werkt door die ballon boven hun haar te houden. Het best blijkt nog gewoon wrijven over je haar te werken. Grappig om te zien en dolle pret natuurlijk.

We eindigen met een onweerslied van Burny Bos

:lied onweer

Muziek van onweer_in_de_lucht (1) (klik voor download muziek, daarna kun je afspelen).

Het is leuk om te zien (en horen!) hoe kinderen het lied aanleren. Sommigen doen echt even hun best en leren het snel voor zichzelf uit hun hoofd. Demonstratief leggen ze het tekstblad op zijn kop.

Het groeit! Met ideeën van de kinderen, niet alleen deksels om de knal te vergroten, ook getik van regendruppels met de stokken van kwasten, en er gaat een jongen bij de lichtknop staan om op een lichtflits te creëren. Een jongen biedt aan om dirigent te zijn, zo kan hij aangeven wie wanneer moet beginnen. Dit heeft gevolgen voor onze opstelling, slagwerkers bij slagwerkers, het koor bij elkaar, musiceren maar! We hebben veel plezier en iedereen doet mee. De rare buis op de foto’s is een speciaal geluidsding dat door de metalen sliert te bewegen onweersgeluiden produceert. Die wil iedereen even vastgehouden hebben natuurlijk.

Hieronder een indruk in foto’s. Als je deze blog per mail krijgt, kun je hier klikken om de foto’s op groot formaat op de website te bekijken.