Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 20 May 2016

Spannende proefjes met stijgende lucht in de PlusKlusKlas

We starten vandaag met een knutselopdracht: de kinderen moeten een cirkel omtrekken en er een spiraal uit knippen. De meesten tekenen eerst wat ze willen knippen. Daarna is er tijd om het nog even te versieren, sommige kinderen maken er een echte slang van. De juffen staan draadjes in een naaldje te doen zodat de spiraal aan een dun touwtje hangt.Nu wordt het leuk om ermee rond te lopen en het ding rond te slieren. Maar dat is niet de reden waarom we de spiralen gemaakt hebben. Als ze allemaal af zijn gaan we rond een grote tafel zitten met een paar waxinelichtjes. Als eerste probeert juf Elly: kaarsje aan en daarboven de papieren spiraal stil houden. En dan gebeurt het: het papier gaat vanzelf draaien. Dat is leuk! Natuurlijk komt iedereen aan de beurt. We merken dat er verschil is tussen lange en korte spiralen.

Wat hebben we geobserveerd hierdoor? Warme lucht stijgt op en kan daarbij dingen in beweging zetten. Zijn er dingen die speciaal daarmee werken? Ja hoor, een luchtballon bijvoorbeeld, die maakt met een vuurtje de lucht in de ballon warmer dan de lucht erom heen.

Een tweede demonstratie van stijgende warme lucht doen we met een hete pan. Daar gieten we een klein plasje water in. Nou dan gebeurt er heel wat, het water gaat zo’n beetje stuiteren en verdwijnt. Het gaat als stoom de lucht in. We bespreken de termen ‘vloeibaar’ en ‘gas’. Is het water nu echt verdwenen? Als we een koude deksel boven het vervliegende stoom houden, komt het water daar als druppeltjes weer tevoorschijn. Sommige kinderen kennen het woord verdampen wel, maar zo’n demonstratie van dichtbij blijft fascinerend.

Een van de kinderen is op vakantie geweest naar Alaska en wil dia’s laten zien en erbij vertellen. Er zitten bijzondere plaatjes bij van gletjsers, adelaars en walvissen, cool!

We hebben tijd om een dobbelspel van vorige keer te spelen. Erg leuk om een meisje echt wóedend te zien springen, een volgende dom te zien stilstaan of gek achteruit te zien lopen.

Als afsluiter een leuk liedje over water.

Als je deze blog als mail ontvangt en je wilt de foto’s groot bekijken, klik dan hier voor weergave op de website.