Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 21 April 2016

Romeinen, en nu in het echt!

En in het echt wil zeggen: we gaan naar echte voorwerpen kijken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, we gaan de les 100% Romeins (hoe toepasselijk) doen. Daarvoor moet iedereen wel een beetje vroeg opstaan, want de weg naar Leiden is (naar blijkt!) filegevoelig.

Om kwart voor acht verzamelt iedereen op het plein. We delen PlusKlus-t-shirts uit en verdelen de groepjes over de auto’s. Drie kwartier later staan we op een parkeerplaats vlakbij het museum. Tot vreugde van de kinderen ligt er door werkzaamheden een enorme berg zand, die moet beklommen worden! We lopen in colonne naar het Rapenburg en worden al opgewacht door onze meester van vandaag: Kees.

Hij neemt ons mee naar een speciaal lokaal waar hij vertelt wat de bedoeling is en korte filmpjes over de Romeinen laat zien. Na ieder filmpje is er een vraag die ze mogen beantwoorden op een eigen papier. Die vraag gaat bv. over of ze liever infanterist of cavalerist zijn, en waarom. Sommigen houden niet van lopen, maar er is ook een kind dat zich realiseert dat een soldaat veel moest meedragen, dan leek een paard ook wel prettig als lastdier.

De les is eigenlijk voor vanaf gr.5, bij ons neemt het schrijven bijvoorbeeld iets meer tijd in beslag. De meester gaat leuk in op de bijdragen van de kinderen en past waar nodig dingen aan.

Uiteindelijk krijgt ieder kind een speurboekje en gaan ze in kleine groepjes de vitrines langs om te kijken en vragen te beantwoorden. Er zijn verschillende onderwerpen waarvan er een heel aantal al langsgekomen zijn tijdens de PlusKlusochtenden. Er is een vitrine over wonen, waar echte (grote!) dakpannen te zien zijn en hoe de Romeinen een vloerverwarming maakten. Er is er een met muntgeld waar gerekend kan worden, er zijn huistempeltjes en huisraad, we zien spiegels en mooimaakdingen. En natuurlijk een echte legerhelm. Oh ja, en enorme sleutels om het huis af te sluiten. Dat soort dingen.

De tijd vliegt om!! Niet iedereen heeft alle vitrines en vragen gedaan, haastig tekenen twee meiden nog gauw even een laatste pot na, en dan moeten we toch echt verzamelen bij de trap. We gaan naar beneden, de jassen ophalen. Maar daarna neem meester Kees ons nog even mee naar de grote tempel in de hal, want dat had hij nog beloofd. Dat is natuurlijk extra leuk want daar kun je in.

Er is een jongen die gaat verhuizen, hij is voor het laatst vandaag en trakteert. Op de trappen eten de kinderen hun lekkers en dan vertrekken we weer terug naar Delft. Leuke ochtend!

Als je deze blog als email krijgt en je wilt de foto’s op volle grootte zien op de website, klik dan hier.