Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 07 April 2016

De PlusKlusKlas is flink gegroeid de laatste tijd en dat is leuk. Ik geniet als ik ‘s ochtends al die kinderen leuk met elkaar zie spelen, samen juichen omdat ze gewonnen hebben in een coöperatief spel, een fijne betrokken stemming in de klas. Maar we gaan ook nog iets anders doen.

Eerst hebben we het eens over leren, wat is dat eigenlijk, wanneer en waar gebeurt dat? Wat kun je allemaal leren? Er komt een uitgebreid woordweb op het bord. Ze hebben het goed in de gaten en vullen elkaar aan. Overigens komt geen van de kinderen met rekenen, lezen en schrijven, ze noemen wel dat je leert op school.

We eten en drinken, er is een verjaardag te vieren, we lezen uit het boek Waanzinnig om te weten, Razende Romeinen, de quiz uit dat boek maken we nog even af en dan is het lekker weer om buiten te spelen.

Bij terugkomst vertellen we dat we nu weten waar Rome ligt, maar hoe het is ontstaan, daar weten we nog niets van. Dat is een heel bijzonder verhaal, dat al door veel kunstenaars is getekend of geschilderd of gemaakt. De kinderen zien er plaatjes van. Wat valt op? Er is een wolf en twee baby’s, en als we goed kijken een herder. Hoe is het verhaal precies? Wij lezen het voor.

Nu is het de taak aan de kinderen om de belangrijkste punten uit het verhaal te halen. Die gaan ze zo dadelijk uitspelen in een tableau vivant. Er komen acht zinnen op het bord te staan.

Bij alle rollen die zo ontstaan zoeken we een kind. Een aantal kinderen helpt liever kijken of het plaatje dat de anderen neerzetten er goed uitziet, assisteren is ook prima.

De kinderen bedenken wat ze nodig hebben en hoe het eruit moet zien, het ziet er even chaotisch uit. Maar daarna komt alles samen. Om de beurt geven ze een scene van het Remus en Romulus-verhaal weer. De oude koning die verjaagd wordt door zijn broer. Zijn dochter die in de tempel moet werken en daar de god Mars tegenkomt. Daarna krijgt ze een tweeling. De nieuwe boze koning is bang dat de jongetjes wraak zullen nemen en laat ze in de rivier gooien. De bedienden doen de baby’s in een mandje dat wegdrijft en later gevonden wordt door een wolf die voor hen zorgt. Later vindt een herder hen en die voedt ze verder op. Als ze groot zijn bouwen ze een stad maar ze krijgen ruzie naar wie de stad moet heten. Ze krijgen ruzie en Romulus wint en wordt koning. En de stad heet: Rome.

De foto’s zijn net aan op tijd klaar, want de ochtend is alweer om. Gaaf dat iedereen, ook wie niet een rol in de scene had, betrokken meedeed en meekeek. Volgende week gaan we met zijn allen kijken wat het resultaat is.

Hieronder foto’s van de ochtend. Als je deze blog als mail krijgt, kun je hier klikken als je de foto’s ware grootte wilt zien op de website.

Klik op een foto voor een diashow.