Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 25 March 2016

Schildpad in actie in de PlusKlusKlas

Vandaag is het zover: we hebben helmen, schilden en zwaarden, we kunnen ons eigen legioen maken! Voor het helemaal zover is moet er nog even hard gewerkt worden. De schilden zijn vorige week allemaal mooi rood gemaakt, vandaag gaan de kinderen die met gele verf mooi en indrukwekkend maken.Iedereen kiest daarin weer zijn eigen stijl, de een kijkt naar de voorbeelden op het bord, de ander bedenkt het helemaal zelf. De resultaten zijn allemaal mooi, helemaal als je ze allemaal naast elkaar op een rijtje ziet staan. Het verven gaat om de beurt, want de schilden zijn groot, niet iedereen kan tegelijk. Als je niet verft mag je een spel doen.

Het grote uitklapboek van de natuur wordt uit de kast gehaald. Hierop zie je de ontwikkeling van de oerknal tot nu. De dino’s zijn goed vertegenwoordigd en een jongetje dat er al heel veel van weet (en best iets aan de juf wil leren hierover) haalt het emmertje dino’s erbij en gaat kijken welke daarvan in het boek te zien zijn.

Er is voldoende karton over zodat iedereen nog even zijn eigen zwaard of dolk kan tekenen en uitknippen, dat voelt veel beter als soldaat.

We maken een opstelling om te oefenen, dire breed, vier lang. Degene die er al het meest van weet neemt op natuurlijke manier de leiding en geeft bevelen op strenge toon. Het leger is gedisciplineerd en start op zijn startsein, bij het bevel ‘stop’ staan ze netjes weer stil. Oefening baart kunst. Grappig is dat een kind op een gegeven moment zegt een moeie arm te hebben van het vasthouden van het schild. Kun je nagaan hoe sterk en fit de Romeinse soldaten moesten zijn, zwaarder outfit en nog veel meer lopen. Of nee, marcheren.

Op het einde van de ochtend bestuderen we nog gezamenlijk waar het Romeinse rijk precies lag en hoe het in de loop der tijd gegroeid is en ontzettend groot is geworden.

Hieronder een foto-impressie van de ochtend (veel rood). Ontvang je deze blog per mail en wil je de foto’s op volle grootte zien, klik dan hier. Je wordt doorgeschakeld naar de website.