Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 10 March 2016

PlusKlusKlas leert over Romeins leger, hoe, wat, waarom

We waren wat laat met het opschrijven van het programma van vandaag op het bord. Geen probleem, een van de kinderen vindt het heel leuk om dit te doen. Zo helpen we elkaar. En wat gaan we eigenlijk doen? Vandaag is een heel interessant onderdeel aan de beurt: het leger van de Romeinen.Waarom hadden de Romeinen eigenlijk een leger? Daar hebben we het eerst over. Soldaten zijn er om te vechten, waarom deden ze dat? Om meer land te krijgen. Waarom was dat nodig dan? De kinderen ontdekken samen dat omdat Rome een fijne stad was om te wonen er steeds meer mensen naartoe kwamen. De stad groeide zoveel dat ze meer land maar ook meer eten nodig hadden. En dat vonden ze in het gebied eromheen. Veroverd worden door de Romeinen was niet leuk, maar had ook wel positieve gevolgen. Er kwamen betere huizen, waterleiding, de mensen kregen het vaak beter in veel opzichten.

De kinderen krijgen opdracht om vragen te bedenken over de Romeinse soldaten, wat kunnen we allemaal willen weten? Dat lukt aardig. Welke wapens hadden ze? Van welk materiaal was hun harnas? en nog wat andere vragen. Vervolgens lezen we informatie uit een paar boeken, zo vinden we al antwoord op een paar van de vragen. Ook op een presentatie op het smartboard zijn interessante plaatjes met informatie. Een jongetje weet al precies hoe zo’n groepje Romeinse soldaten omringd door schilden heet: een schildpad.

Het lijkt ons wel leuk om een eigen (vredelievend) legertje te maken. Dan hebben we bescherming nodig . Maar eens beginnen met een helm. Met grijs karton gaat iedereen tekenen, knippen, gaatjes prikken. Aan het eind van de ochtend zijn we een  heel eind. Maar de rode pluimen mogen niet ontbreken! Die doen we dus volgende week nog.

Hieronder foto’s van de ochtend. Als je deze blog via de mail krijgt, kun je hier klikken om de foto’s op volle grootte op de site te zien.