Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 21 March 2016

Outfit van een Romeins soldaat: meer dan een helm

De vorige week zijn we gestart met het maken van een helm, dat lukte goed maar had best wat voeten in aarde. Deze week herhalen we kort de informatie van vorige week, hoe zat het ook alweer, wat hadden Romeinse soldaten allemaal bij zich, hoe konden ze zich verdedigen, dat soort dingen. De kinderen kijken ook een filmpje waarin iemand van nu zich aankleedt als soldaat. Dat boeit de kinderen wel. Speciale aandacht vandaag voor de schilden, want daar gaan we mee aan de slag.Er zijn deze week twee nieuwe kinderen die komen wennen, beiden weten al iets over het onderwerp en ze doen goed mee. Soms is snel duidelijk dat ze in de PlusKlusKlas een ander aanbod krijgen dan ze gewend zijn op school en dat dat aan een grote behoefte voldoet. Een van de jongens merkt halverwege de ochtend op ‘hier leer je tenminste wat’. Precies waar we het voor doen.

Waar we het ook voor doen: om de kinderen te laten ervaren dat ze niet alles al hoeven te weten. Er was een meisje dat even niet meer wilde omdat we een vraag hadden gesteld waarop ze het antwoord niet wist, dat had ze nog niet zo vaak meegemaakt. Een mooie aanleiding om het er eens klassikaal over te hebben, na een kennismakingsrondje. Wij stellen vragen waarop wij zelf het antwoord ook niet weten. Dan zijn er allerlei manieren om erachter te komen, door in een boek te kijken bijvoorbeeld. Goed om dit af en toe weer even te bespreken.

De rest van de ochtend gebruiken we om de helmen af te maken, ook voor de nieuwe kinderen. Dat is behoorlijk intensief, dus het is fijn dat de kinderen om de beurt min of meer zelfstandig hun schil rood kunnen maken. We hebben grote stukken karton en kleine rollertjes, het verven gaat zo snel en goed.

Wij willen die schilden nog versieren, net als de Romeinen. De schilden laten we drogen zodat we daar de volgende keer mee kunnen beginnen. Hopelijk zijn ze aan het einde van de ochtend droog, zodat we buiten op het plein de ‘schildpad’ kunnen formeren, en kijken of je nog vooruit kunt komen als zo’n ‘schildpad’.

Een paar jongens begonnen al over een zwaard of speer, even kijken of er buiten stokken te vinden zijn, of iets anders dat dienst kan doen.

Deze blog verschijnt wat later dan gebruikelijk. Vorige week was de week van de hoogbegaafdheid en de afronding van mijn training tot coach voor hooggevoelige kinderen. Daarna ging de voor bereiding van deze week even voor. Maar bij deze.

Hieronder de foto’s. Ontvang je deze blog per mail en wil je de foto’s op volle grootte zien, klik dan hier, dan word je doorgeschakeld naar de website.