Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 04 March 2016

Hoe woonden de Romeinen? om mooie mozaïeken heen

Er blijkt een nieuw speelelement op het plein te zijn geplaatst. En het was lekker buitenspeelweer, dat combineerde goed!

Vorige week hebben de PlusKlussers een start gemaakt met een eigen mozaïek. Veel kinderen hadden dat nog niet af. Vandaag gaan we beter bekijken hoe een Romeinse woning in elkaar zat. De kinderen bekijken een plaatje van een Gallisch huis en vergelijken dat met een plaatje van een Romeins huis. Daar zijn veel verschillen! Het Romeinse huis heeft dakpannen, ramen, ‘vloerbedekking’, kamers, een wc. En het is gebouwd van stenen. De kinderen ontdekken al heel veel, we schrijven het allemaal op.

Nadat ze op het Smarboard nog meer details en voorbeelden hebben gezien, gaan ze met plezier hun mozaïek afmaken. Er is een jongen met een heel ingewikkeld patroon, hem helpen we om het iets simpeler in te vullen. Een paar kinderen die wel klaar waren willen er nog wel een maken. Ze verzinnen handige trucs zodat ze meer tegeltjes tegelijk kunnen knippen.

De vervolgopdracht is om een plattegrond van een Romeinse villa te tekenen. Daarop kan dan mooi hun mozaïek liggen. De kinderen hebben gezien dat Romeinse huizen een atrium, een entreehal hebben met een open dak en een soort vijver waar ze water in opvangen. Even verderop is dan vaak een binnentuin. En veel pilaren. Deze elementen zijn vooral bij de oudsten goed terug te zien. Er zijn playmobielpoppetjes die op de plattegrond kunnen lopen en door het huis.

Niet iedereen komt toe aan die plattegrond. Een jongetje dat net nieuw is heeft hard gewerkt en ook zijn eigen mozaïek gemaakt vandaag.

Voor een indruk van de dag zie de foto’s hieronder. Als je deze blog per mail ontvangt en je wilt de foto’s op vol formaat zien, klik hier.