Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 19 February 2016

PlusKlussers maken prachtige mozaïeken

Romeinen maakten met steentjes prachtige afbeeldingen op vloeren en muren. Wij vallen met onze neus in de boter op het schoolplein waar we altijd op spelen. Niet alleen blijkt er een plas vol ijs te liggen waar je leuk mee kunt spelen, er is ook een hinkelbaan van mozaïeksteentjes gemaakt. En om het nog mooier te maken: de cijfers staan erin met Romeinse cijfers!

Dus op het einde van de pauze roepen wij ze allemaal bij elkaar en bekijken het geheel eens goed. Hoe is het gemaakt? Hoe liggen de steentjes ten opzichte van elkaar? Je kunt recht en rond, ze kunnen ook schuin gelegd worden. Het is echt en je kunt het aanraken, heel leuk!

Binnen bekijken we afbeeldingen van mozaïeken van vroeger bij de Romeinen. Die hebben echt prachtige dingen gemaakt, waarop je ook nog kunt zien hoe ze vroeger leefden. Wat mij opvalt en waar ik erg van geniet, is dat deze kinderen oprechte aandacht hebben. Dat ze rustig en geconcentreerd echt kijken naar de afbeeldingen, details opmerken, betrokken zijn.

Kijken is leuk, maar het is niet voor niets een PlusKlusKlas, we gaan ook iets doen. De kinderen krijgen stevig wit papier en trekken daarop een vierkant om, dit wordt de basis van hun eigen mozaïek. De aanpak verschilt per kind. Sommigen willen werken naar een voorbeeld, anderen tekenen zelf eerst iets, weer anderen willen niets tekenen maar meteen gaan plakken en zo een afbeelding maken. Heel bijzonder om te zien hoe ieder weer zijn eigen werkwijze en resultaat heeft.

Niet iedereen krijgt het helemaal af. De snelste is zo enthousiast dat ze er nog wel een wil maken. Helemaal goed, het thema Romeinen is nog niet klaar en we gaan er na de vakantie nog even mee door. Genoeg tijd dus om het werk volgende keer af te maken.

Dan even iets anders: de school waar de PlusKlusKlas altijd samenkomt is aan het groeien en de school gaat ons lokaal weer zelf in gebruik nemen. Wij zijn dus op zoek naar een NIEUWE LOCATIE! Tips en ideeën (en aanbiedingen) zijn van harte welkom!

Als altijd hieronder foto’s van de ochtend. Als je deze blog als mail krijgt en je wilt de foto’s op volle grootte op de site zien, klik hier. als je op een foto klikt verschijnt hij op vol formaat in een diavoorstelling.