Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 11 February 2016

Koken én eten zoals bij de Romeinen, dikke pret in de PlusKlusKlas

Eten, dat deden Romeinen natuurlijk ook. Maar wat? Dat gaan we vandaag ontdekken in de PlusKlusKlas. We gaan kaascakejes bakken, en honingteefjes. De kaascakejes moeten best lang in de oven, dus het is goed om daarmee te beginnen.We hebben één weegschaal en voor het gerecht moet je twee dingen afwegen: meel en kaas. We werken met kleine porties, dus in tweetallen komt iedereen aan de beurt, het gaat heel gemoedelijk. Iedereen leest heel precies af hoeveel gram er op de schaal ligt en past de hoeveelheid aan tot die klopt. Het is een beetje gek, er moet qua gewicht vijf keer zoveel kaas als meel in, benieuwd wat dat op gaat leveren. Na het kneden doen de kinderen het deeg in papieren cupjes en kan het de oven in.

Mooi, dan kunnen wij eten, drinken, raaddoosje doen en buiten spelen. Als we weer binnenkomen, is het tijd om een makkelijker en korter gerecht te maken: honingteefjes. Wit brood in stroken snijden, in melk dopen en bakken in olijfolie (natuurlijk). Het duurt even voor de pan heet is, wij bekijken een powerpoint met plaatjes over hoe de Romeinen aten. Wat meteen opvalt: de Romeinen zaten niet op stoelen, ze lagen op hun zij op een soort banken. Ze worden als ze rijk zijn bediend door slaven.

Ze hadden wel gekke gewoonten vroeger: we zien in een filmpje dat ze niet alleen varkensneuzen en pauwentongetjes aten, maar ook dat ze een braakslaaf hadden, die als hun meester volgegeten was en toch nog verder wilde eten, hielp door met een veer tegen zijn huig te kietelen. Dat zorgde ervoor dat diegene moest overgeven. Dat deed hij in een speciaal omhoog gehouden pot. Heel verkwikkend, daarna kon je rustig weer verder eten.

De kinderen maken de ruimte zo Romeins mogelijk. Een jongen bedenkt om dire stoelen tegen elkaar te zetten en met een gordijn te bedekken, zo is het precies een Romeinse aanligbank. Dat willen de anderen ook en al gauw staat er een hele kring. De kinderen krijgen een Romeinse toga aan en nemen plaats. Het eetfestijn kan beginnen!

De kaascakejes zijn redelijk lekker met honing en sesamzaadjes. De honingteefjes en de druiven zijn heerlijk. Er zijn ook walnoten, maar hoe moet je die openkrijgen? Het blijkt heel goed te werken om ze op de grond te gooien. Al gauw is het een gezellige bende. Ik weet het niet, maar het zou zomaar kunnen dat de pueri en puellae dat vroeger ook zo gedaan hebben.

Er was heel wat op te ruimen op het einde, maar het was weer een geweldige ochtend.

Hieronder de fotocollectie, klik op een foto voor vergroting. Als je deze blog via de mail krijgt en je wilt de foto’s volledig zien, klik dan hier.