Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 29 January 2016

Romeinse wegen bouwen in de PlusKlusKlas, gaaf!

De Romeinen hebben 400.000 km aan wegen aangelegd, waarvan 80.000 verhard, stevig opgebouwd uit verschillende lagen. Heel bijzonder en heel leuk om zelf eens uit te proberen. Dus gaan we, na een powerpoint met informatie en weetjes over het Romeinse wegennet, lekker aan de slag met zand, steentjes en stenen.

Maar voor het zover is tekenen de kinderen een weg in hun woordenboekje latijn. Via betekent weg. Leuk, want dat woord betekent nog steeds iets in onze taal dat ook met de weg die iets of iemand aflegt. Een bal kan via jou ergens naartoe gaan bijvoorbeeld.

Dan komt het echte handwerk. We volgen precies de volgorde die de Romeinen ook aanhielden: eerst een laag zand scheppen en egaliseren, daarop een laagje steengruis. Dan is het tijd om cement aan te maken. De kinderen krijgen een bakje met behangplak en mengen dat met zand. Even uitvogelen wat een goede dikte en smeuïgheid geeft.

De laatste laag puzzelen de kinderen grote kiezels tot een mooi glad wegdek. Het resultaat mag er wezen, maar voorop staat we weer heerlijk bezig zijn geweest! En we vergeten nooit meer hoe zo’n weg gemaakt werd natuurlijk.

Tijdens het eten en drinken oefenen we nog even de geproken getallen in het latijn. Sommigen hebben unus koekje bij zich. Er is iemand met wel octo tomaatjes. En hoe oud ben jij ook alweer? Een leuk tijdverdrijf waarbij sommigen met vininti en de getallen tot decem ook de hoge getallen weten te maken. Erg leuk.

We kijken nog een filmpje over de problemen die de Romeinen tegenkwamen bij het bouwen van wegen in ons land, het was hier veel natter dan ze gewend waren. Daarna komen de ouders binnen en kunnen de kinderen trots hun schoenendoosdeksel met stevige weg laten zien.

Hieronder foto’s, als je erop klikt zie je ze in volle grootte. Krijg je deze blog per mail en wil je de foto’s volledig zien, klik hier.

OPROEP: De PlusKlusKlas is op zoek naar een nieuwe locatie per het nieuwe schooljaar. Alle ideeën welkom!