Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 14 January 2016

Romeinse mode, wat werden we mooi in de PlusKlusKlas

Vandaag verwelkomen we een oude bekende en twee nieuwe meisjes, en we nemen afscheid van een jongen die er al zo’n beetje van het begin af aan bij is. Dat betekent een voorstelrondje en trakteren en uitleggen hoe het raaddoosje werkt. Leuk om te zien dat de twee nieuw binnengekomen meisjes meteen hun vinger opsteken en goede vragen stellen. Deze keer was weer behoorlijk moeilijk! Het was van glas maar deze speelversie was van plastic. Het wordt door volwassenen gebruikt maar niet iedereen heeft het. De hint: je kunt er dingen mee ontdekken. Dus wij raden in de richting van vergrootglas en verrekijker. Kun je eruit drinken? Nee, dat zou heel gevaarlijk zijn! Het begint met de ‘r’. De juffen raden nu dat het een reageerbuis moet zijn en dat klopt ook. Wat is dat voor ding? even opzoeken op internet, het heeft met een laboratorium te maken. En de jongen die pas bloed heeft laten prikken herkent dat dat ook in zo’n soort buisje ging.

We vertellen wat we vorige keer geleerd en gedaan hebben: een zinnetje latijn in een bordje van klei gekerfd. Vroeger deden de Romeinen dat ook en konden ze hun tekst weer uitwissen om iets anders op te schrijven. Die eigenschap heeft de hardgeworden klei niet meer. Het blijkt dat we dat niet goed hebben uitgelegd. Hoe krijgen we het bordje weer zacht? Nat maken? Nee dat gaat niet lukken. Nu hebben de kinderen een mooi naambordje, dat wel.

Na het buitenspelen kijken we een powerpoint met een grappig startverhaal over meester Jaap. Daarna zien de kinderen een dia met een opvallend beeld: twee kinderen die drinken uit de tepels van een wolf. Het blijkt bij het ontstaansverhaal van Rome te horen. De jongetjes zijn Remus en Romulus. De volgende dia laat zien hoe de Romeinen eruit zagen. Ze hadden mooie sieraden en spelden om hun kleding vast te maken, maar als je slaaf was, of arm zag je er wel anders uit.

De kinderen krijgen opdracht om in de boeken nog meer te zoeken naar hoe de Romeinen zich kleedden, vooral veel plooien zien ze. Daarbij komen natuurlijk nog allerlei andere interessante onderwerpen langs natuurlijk, sommigen gaan helemaal op in de informatie.

Er liggen grote lappen klaar om juf en kinderen Romeins aan te kleden. Eerst wat repen scheuren om dingen vast te kunnen binden. Dat vinden ze leuk :). Het verkleden zelf is niet voor iedereen even aantrekkelijk, de groep valt nu duidelijk in twee groepen uiteen. Maar goed, het resultaat mag er zijn.

Op het laatst maken we een start met Romeins tellen, volgende week borduren we erop voort met Romeinse cijfers en meer.

Hieronder kun je zien hoe de ochtend was. Als je deze blog per mail krijgt en je wilt de foto’s op goede grootte op de site zien, klik hier.