Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 27 November 2015

Een meteoriet in de PlusKlusKlas

Vandaag besteden we aandacht aan presenteren, wat is dat eigenlijk? Wat is het verschil met gewoon voorlezen? Juf Elly doet het een keertje voor. Daarna zijn de kinderen aan de beurt, ze presenteren hun ruimteverhaal van vorige keer. Dat gaat al heel goed, en iedereen durft gewoon. We geven elkaar complimenten en tips om het volgende keer nog beter te kunnen doen. Want dat gaan we doen, volgende keer mogen de kinderen het presenteren nog een keer doen. Want van dingen vaker doen, word je steeds beter, dat werkt zo bij voetbal, maar ook bij allerlei andere dingen, dat snappen ze wel.

Bij het buitenspelen blijkt er een enorme plas te liggen met autobanden erin. Wat een plezier!

Een paar kinderen scheppen vast een bak zand vol, die gaan we nog een keer gebruiken voor een proef.

Als we weer binnen zijn, vertelt juf Elly dat ze een raar geluidje hoorde en iets naast zich zag vallen. Een bleek een steen te zijn, een steen die uit de lucht kwam vallen en helemaal warm was. De kinderen weten onmiddelijk wat is het is: een meteoriet! Ze willen allemaal voelen hoe heet hij is en eigenlijk willen ze hem allemaal mee naar huis nemen.

We hadden al een beetje uitgezocht hoe het nou precies zit met meteorieten. Wat wij een vallende ster noemen, is eigenlijk een brandend stofje of stuk steen dat we weg zien schieten door de lucht.

Spontaan ontstaat een versje in mijn hoofd: Een vallende ster, je weet niet wat je ziet, want eigelijk is het een meteoriet! Misschien leuk om nog eens af te maken, iets met snel en heet, nog iets met een wens…

We maken een start met een miniplanetarium. Daarmee kunnen de kinderen heel goed laten zien hoe de draaiïng van zon, aarde en maan precies in hun werk gaan. Er worden prachtige zonnen geschilderd en er is een werkblad waarop ze alvast mogen aangeven hoe het werkt. En dat is best nog even nadenken.

Hieronder een fotoverslag van de ochtend. Als je deze blog als mail ontvangt kun je hier klikken om de foto’s op volle grootte op site te bekjijken.