Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 20 November 2015

Avontuur in de ruimte in de PlusKlusKlas

De PlusKlussers weten allemaal wel dat de maan geen licht geeft, dat hij om de aarde draait en zo, we heben daar laatst nog een filmpje over gezien. Vandaag gaan we even zelf ervaren hoe het komt dat de maan verschillende verschijningsvormen heeft.Eén kind houdt de zaklamp vast, hij is de zon. Een ander kind gaat een eindje van hem af staan, zijn hoofd is de aarde. Hij houdt een wit balletje vast, dat is de maan. Als het kind met zijn gezicht naar de zon toe gaat staan hangt de maan tussen zijn gezicht en de zon in. De kant die het kind ziet is donker want vangt geen licht. Dan draait de aarde een kwartslag. En zie, van het balletje, de maan, vangt een deel zon, je ziet een sikkeltje en het eerste kwartier is ontstaan. Zo maken we het hele rondje af en komen we via een volle maan en het laatste kwartier weer op een maan vol schaduw.

Dit is echt heel erg leuk om te doen. Wat je met je verstand weet echt zelf in het klein zien en ervaren geeft het gegeven veel meer inhoud.

We hadden bedacht dat het leuk was om nog eens iets met toneel te doen. We vertellen de kinderen dat ze een avontuur in de ruimte moeten bedenken. Dat mogen ze eerst verzinnen in drie plaatjes. Op het eerste zie je over wie het gaat, waar hij is. Op het tweede gebeurt er iets, er is een probleem. en in het laatste is er een oplossing. Als het nodig is maken we gewoon wat meer tekenvakjes.

Niet iedereen vindt het even makkelijk om iets te verzinnen. Wij helpen op weg. Hmm, nog even kijken hoe geschikt de verhalen zijn om uit te spelen. In ieder geval mag ieder kind volgende keer zijn eigen verhaal even presenteren.

Op het einde doen we nog even een proefje waarmee we uitleggen hoe het komt dat we de lucht soms blauw zien en soms oranje. Best een ingewikkeld verhaal over de buiging van licht. De juffen leren zelf ook steeds iets bij, leuk!

Ontvang je deze blog per mail, klik dan hier om de foto’s op volledige grootte te bekijken.