Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 16 October 2015

PlusKlusKlas en Kapla, goede combinatie!

Het gewone ‘basisbouwen’, met blokken of met kapla bijvoorbeeld, is nog niet aan bod gekomen. Als wij erachter komen dat je bij speelgoedwinkel Poppedijn een kist met 1000 blokjes gewoon een dag kunt huren, denken we meteen ‘Doen!’.

Vandaar dat we na een filosofeersessie de blokjes op een paar kleden op de grond storten. Om variatie in hun bouwplannen en -denken de brengen, stellen we dat hun gebouw aan alle kanten er anders uit moet zien. Dat brengt bij veel kinderen een interessante verandering teweeg. Het zorgt voor uitkragende gebouwen en experimenten met evenwicht. Het zorgt ook voor instortingen en opnieuw beginnen… Gelukkig zorgt het niet voor onoverkomelijke frustratie en wordt er welgemoed iets nieuws en soms volkomen anders gebouwd.

Op een gegeven moment bedenken we om er legopoppetjes bij te doen. Dat zorgt ervoor dat een paar kinderen nog even rollenspel spelen. Op het laatst zorgen we er met zijn allen voor dat er verbindingen tussen de verschillende gebouwen komen.

Tijd voor een blik vanuit de lucht en een foto, allemaal op tafel om het resultaat te zien. Ziet er goed uit!

Ondertussen is het Kinderboekenweek. Toevallig hebben we het boek Thijs en de Eenhoorn in de klas, geleend van de bieb. Het blijkt een net uitgegeven boek te zijn waar ik een mooie recensie over las in het NRC. Het is een prachtig prentenboek over een jongetje dat van huis veranderd is, hij is verhuisd en dat vindt hij helemaal niet leuk en hij loopt weg. Gelukkig is hij niet alleen maar krijgt hij gezelschap van de Eenhoorn die niet bestaat. De kinderen luistereren geboeid. Ik houd erg van de illustraties van Harrie Geelen. Echt een boek om een heleboel keer te lezen en bekijken. Dus bij deze als tip.

Hieronder als gebruikelijk een fotoverslag. Als je de blog per mail ontvangt kun je hier klikken om de foto’s op goede grootte de zien.