Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 29 October 2015

Heelal: groot, boeiend, bijzonder –> prima thema voor de PlusKlusKlas

De boeken staan al klaar: alles wat ik kon vinden in de bieb over Het Heelal. Met hoofdletters geschreven, want ontzagwekkend. We starten als gebruikelijk met spelen, daarna doen we boekenkwartier. Heerlijk om de interesse van de de kinderen te zien. De kleuter die al vlot leest, leest voor aan degene die nog niet zover is, heel gezellig. Gelukkig is er een boek waarvan de letters ook aantrekkelijk zijn voor de groep 3-jongen die hakkend en plakkend de tekst leest, super!

De kinderen weten al best veel over het onderwerp. Dat mogen ze laten zien in een eigen mindmap of tekening. Gemotiveerd gaan ze aan de slag. We hebben het bij het lezen al gehad over zwaartekracht, de oudste gaat berekenen hoe zwaar we zijn op verschillende planeten.
Er wordt getekend en geschreven, planeten, raketten, zon en aarde. Hoe zit het ook alweer, draait de maan om de aarde of andersom? Volgende week gaan we dat eens even haarfijn uitzoeken en uitbeelden. Iets wat je zelf hebt gevoeld en gedaan onthoud je altijd beter.

We verzamelen alle informatie in een gezamenlijke mindmap op het bord, dat staat al gauw aardig vol!

Het raaddoosje moet ik ook even vermelden, want het was heel heel moeilijk deze keer. We kregen hints, de eerste letter (g), we wisten dat het van papaier was, dat iedereen het nodig heeft. Het was dus geen wc-papier. Het meisje dat het koffertje gevuld had was trots natuurlijk, ‘ik zei toch dat het moeilijk was?!’. De tweede letter dan! Een e. Het kwam uit een ander land… Tja… Teoen kwam geld wel tevoorschijn. Het bleek een Egyptisch geldbiljet te zijn (het land moesten we ook nog raden).

We bekijken nog een filmpje over de geschiedenis van de raket en dan is de ochtend om.

Contact tussen ontwikkelingsgelijken, dat hebben we vanochtend heel erg ervaren. Het was goed en gezellig. Fijn.

Als je de blog per mail krijgt: klik hier  voor een link naar de website waar je de foto’s aan kunt klikken tot groot formaat.