Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 16 September 2015

Inspiratie voor gebouwen met fantasie: Gaudi!

Vandaag hebben we gefilosofeerd over het verschil tussen huis en thuis. Het rijmt, maar het is niet hetzelfde, daar zijn de kinderen het wel over eens. Thuis is waar je bed staat, waar je lekker kan liggen, waar alles van jou is. Thuis is ook dat je dingen kan doen, het betekent dat je gedrag anders is thuis dan bij anderen of op vakantie. Sommigen vinden het op vakantie leuker en zeggen helemaal niet zo graag terug naar huis te willen. Heb je dan een soort nieuw thuis gemaakt? We doen een rondje wat de kinderen het fijnst aan thuis vinden, het bed, knuffels scoren hoog. We komen er nog op dat je je anders voelt in je eigen huis. Een jongen merkt op dat het leuker is om volwassen te zijn omdat je dan niet zomaar naar andere huizen die je nog niet kent gestuurd wordt, dan mag je zelf kiezen. Als je gaat verhuizen, hoe zorg je dan dat dat nieuwe huis jouw thuis wordt? Om te beginnen moet het er goed ruiken, anders kan het niet. Je kunt ook allemaal dingen veranderen en verbouwen, dan wordt het meer van jou.

Het is merkbaar dat de kinderen associatief denken, voor sommigen is het lastig om bij het onderwerp te blijven.

We bestuderen Gaudi, die heeft echt heel fantasievolle gebouwen gemaakt! Bijvoorbeeld een kerk waar nog steeds aan gebouwd wordt. We zien allemaal voorbeelden van gebouwen met kronkels, kleurtjes bijzondere balkonnetjes, de kinderen vinden het geweldig.

Ze mogen een eigen gebouw à la Gaudi gaan maken van witte klei. Er zijn gekleurde strijkkralen en gekleurde stokjes die ze erin kunnen prikken bij wijze van mozaïekversiering. Sommige kinderen weten meteen raad met deze opdracht, anderen moeten wat op weg geholpen worden. De juffen gaan ook iets kleiën om voorbeelden te geven van aanpak en mogelijkheden. Uiteindelijk komt iedereen op zijn eigen manier op gang, met meer of minder aanmoediging en begeleiding, met bijzondere resultaten.

Het was heerlijk werken met deze zachte natuurklei!

We zullen eens kijken of er nog andere manieren van versieren zijn binnen de bouwkunst.

Klik hier als je de blog in de mail krijgt en de foto’s in volle grootte wilt zien.