Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 02 July 2015

Warmte en water, een perfecte combinatie in de PlusKlusKlas

We wilden een soort circuitje met waterproefjes doen, dit is een ideale dag om dat buiten te doen.Het is zo warm dat we steeds schaduwplekjes zoeken. Gelukkig zijn we met een klein groepje dus dat lukt steeds goed.We hebben ook een verjaardag te vieren, dus dat doen we eerst, gezellig. Dan beginnen we met een proef waarbij we een glas helemaal vullen en er een karton op leggen. Wat zal er gebeuren? Het vreemde is dat de kaart blijft hangen, goeie truc! Dan komt de bovenbouw van de school naar buiten, zij hebben ook een waterprogramma, dus we verhuizen naar het andere plein.

Daar liggen gelukkig autobanden, die leggen we in een kringetje en we gaan verder waar we gebleven waren. We zwiepen emmertjes water in het rond waar niets uitvalt, we tillen een zware tas vol stenen en voelen dat diezelfde tas veel lichter voelt als je die in het water draagt. We stoppen een prop papier in een glas en dompelen dat met de open kant onder onder water…. de prop blijft gewoon droog! Verder knippen de kinderen een bloem uit een gevouwen papiertje. Dit blijkt nog best heel lastig! Met hulp heeft uiteindelijk iedereen er een. De bladen worden opgerold en blijven rond staan. We laten zo’n bloem voorzichtig drijven op het water. Langzaam, of sneller, hangt af van de kleur papier, vouwen de bladen zich uit.

Oh ja, de kinderen hebben zelf ook een ontdekking gedaan. We hadden materiaal om een buisverbinding te maken mee naar buiten genomen. Twee meisjes hadden er vierkanten van gemaakt en ontdekt: leeg (gevuld met lucht) blijft die drijven, gevuld met water zinkt hij, en half gevuld met water blijft hij schuin in het water hangen.

Nog even vrij spelen tot ik sommige armpjes rood zie kleuren en we naar binnen gaan om nog even een filmpje over molens te bekijken. Dat riep meteen weer extra spannende verhalen op bij juf Elly die vertelde hoe haar om zich vastgreep aan de ronddraaiende spil en zich rond liet draaien en zich zo in zijn bed liet zwiepen.

Hieronder een impressie van de ochtend: