Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 10 July 2015

Reuzenhanden, speedbootjes, spel en afscheid: gevarieerde ochtend in de PlusKlusKlas

Vandaag is de laatste keer PlusKlusKlas voor de zomervakantie. We hebben nog wat proefjes staan en we zijn benieuwd wat de kinderen van het afgelopen jaar vonden. Daarom mogen ze tekenen en wat vragen beantwoorden.

Een kind had wc-rolletjes meegenomen die je wel door de wc mocht spoelen. We zijn benieuwd wat er gebeurt als die in het water terecht komen stoppen het in een glas water. We zien het water optrekken en langzaamaan wordt het karton helemaal vlokkig. Eigenlijk moeten we nog een keer met een gewoon wc-rolletje hetzelfde doen om te vergelijken. Maar nu bekijken we eerst de oppervlaktespanning van water. Een bootje van papier geknipt (gewoon plat) leggen we op het wateroppervlak te drijven. Daarna druppelen we er een druppel afwaswater achter. Het bootje schiet ineens vooruit!

Tussendoor merkt een kind op dat juf Elly’s hand heel groot werd als die in de vaas met water dompelde. Het water werkt als een soort vergrootglas. Dat is eigenlijk wel interessant, iedereen gaat het een keer proberen.

Een paar meisjes hebben bedacht dat ze het raaddoosje willen doen, met…. niets! Dat wordt een lastige. Ik vraag of ze goed na willen denken wat ze zullen zeggen als ze een hint moeten geven. Op de eerste vragen krijgen we natuurlijk steeds het antwoord nee. Een jongen merkt op ‘het is wat het is’, en in dit geval is dat wel extra passend. De hint wordt: het is doorzichtig. En dan raadt een meisje ‘lucht’. Helemaal goed!

Aan het einde van de ochtend komt een moeder ons leren hoe we een fijne ontspannende hoofdmassage kunnen geven, andere ouders doen mee. Er zitten bewegingen bij om de ‘monkey-gedachten’ te verdrijven en dat helpt weer om beter te kunnen gaan slapen. De meeste kinderen vinden het fijn.

Op de foto’s zie je nog maar weer eens wat een geweldig schoolplein we ter beschikking hebben. Groen met heel veel mogelijkheden. Want met spelen leer je ook ontzettend veel!

We kijken terug op een mooi jaar waarin we weer van alles ontdekt en gedaan hebben. Hoe volgend jaar eruit gaat zien moeten we nog even bekijken want er gaan veel kinderen overstappen naar voltijds hb-onderwijs. Goed nieuws: Kolibrie is volgend jaar ingehuurd om op de Waterwilg, een school in Nootdorp, het PlusKlus-concept neer te zetten voor de groepen 1 tm 4. We gaan dus ergens binnenschools lesgeven. Goed initiatief, we hebben er zin in!

Ontvang je de blog per mail? Klik hier om de foto’s op de site te bekijken.