Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 04 June 2015

Waterdruk… spetterende proefjes in de PlusKlusKlas

We hebben weer een heel leuke dag. Om te beginnen omdat het weer een keer heerlijk weer is. We gooien het schema wat om zodat we weer een keer op het andere plein kunnen spelen. Een aantal kinderen is op een gegeven moment begonnen met het milieu te verbeteren: ze verzamelen al het afval dat ze kunnen vinden, en dat blijkt nog best veel!

Tijdens het eten drinken hebben we even tijd om het werkstuk over panda’s dat een van de jongens heeft gemaakt voor te lezen. We vinden allemaal dat hij het geweldig heeft gedaan. Hij is al aan het nadenken over zijn volgende onderwerp.

Dan is het tijd voor een aantal proeven met waterdruk. Om het onderwerp druk te introduceren vertel ik dat je vroeger niet het woord ‘poepen’ gebruikte, dat was niet netjes, maar ‘drukken’. Wat doe je dan eigenlijk met je buik? Precies je maakt hem stevig en duwt de poep naar buiten. Mooie aanleiding om van een kind een beetje gebarentaal kent de gebaren voor plassen en poepen te leren.

Vervolgens gaan we armpje drukken. Leuke bezigheid en even aan den lijve ondervinden dat de meeste druk de richting bepaalt. Verkrampte en lachende gezichten. En ze zijn nog best sterk in hun fanatisme :).

Daarna het spannende werk. We hebben een proef met een fles vol water waar we een gaatje in slaan. Effect: druppeltjes lekken weg. Dop eraf: hij plassen! Althans, daar lijkt het op. Hilariteit alom.

We maken er nog een gaatje bij. Wat zou dat voor effect opleveren? De kinderen prakkiseren erover en daarna proberen we het uit. Gaaf hoor, twee stralen boven elkaar, maar de onderste straalt het  hardst en komt het verst. Klik hier voor een filmpje van het denkproces en de proef zelf.

We hebben nog een proef in petto: stijgend water (in een slang)… Dat is wel een beetje gek want wij weten allemaal dat water van boven naar beneden stroomt. Verrassend hoe goed sommige kinderen nu inzicht hebben in hoe het werkt. Wat een leuk gespetter.

We eindigen de ochtend met levend cijfermemory, best moeilijk want dat werkt heel anders dan met plaatjes.

Als je dit verslag in je mail krijgt, klik hier om de foto’s op hun best te zien.