Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 26 June 2015

PlusKlussers bezoeken watermolen, heel gaaf!

Vandaag is het zover, we gaan een watermolen bezoeken! Vlak buiten Delft blijkt er een te staan in de weilanden. En het leuke en bijzondere is, dat juf Elly’s moeder daar nog gewoond heeft met haar broers en zussen!

Het is heerlijk weer en het waait. Dat is mooi want de wieken wieken dus in het rond. Dat zien we maar dat kunnen we ook goed horen. We picniccen eerst en dan is daar de vrolijke molenaar die ons komt vertellen over hoe het allemaal werkt. Eerst bespreken we het landschap, dat er dijken zijn en water en dat dit land eigenlijk allemaal onder de zeewaterspiegel ligt. Sla we niets zouden doen zou het water tot boven ons hoofd staan. De molen helpt om het waterniveau zo te krijgen als wij het willen.

We lopen om de molen heen en krijgen de verschillende onderdelen uitgelegd. Elly vult aan met eigen spannende verhalen. Dat haar oom zich ondersteboven vast liet binden aan een wiek en dan de wieken zover om liet draaien dat hij bovenin rechtop in de molen hing. En dat het ook weleens zo hard waaide dat haar opa zijn gezin naar een volgende boerderij stuurde omdat hij bang was dat hij het niet zou kunnen houden en de kap eraf zou kunnen vliegen.

Uiteraard zien we de schoepen van het waterrad in actie. Hier is het niet het water dat het rad in actie zet maar de wind die zorgt dat de schoepen draaien en zo het water meenemen en wegmalen. Daarna zien we de binnenkant. Zowel de techniek als het ouderwetse interieur zijn interessant. Er is een bedstee en foto’s van vroeger (familie van Elly!), een kast waar een wiegje in blijkt te zijn verstopt en een beddepo die de aandacht trekt. En verder heel stijle trappen die we voorzichtig beklimmen tot helemaal onder de kap waar we nog meer raderwerk zien en ook de rollen die ervoor zorgen dat de hele kap met de wind mee kan draaien en een heel rondje om de molen kan maken.

Het is allemaal machtig interessant en de molenaar vertrouwt mij toe dat hij wel kan merken dat deze kinderen slimmer zijn dan gemiddeld.

Zaterdag 27 juni is het Nationale Molendag, dan zijn deze en allerlei andere molens open om te bezoeken. In deze molen  zal er dan ook nog kindertoneel zijn onder de kap. Aanrader!