Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 21 May 2015

Water, boten en lading in de PlusKlusKlas, hoe werkt drijven en zinken ook alweer?

We maken weer een frisse start na de vakantie. Het nieuwe thema waar we over gaan werken is water. We starten met boten bouwen of eigenlijk vouwen, van aluminiumfolie. Als die af zijn preberen we uit welke van de ontwerpen het meeste knikkers kan dragen voor hij zinkt.

Eigenlijk wilden we ter introductie een mindmap maken zoals we altijd doen, om te inventariseren wat de kinderen allemaal al weten en welke kanten het allemaal op kan met dit onderwerp. Maar er is een nieuw kind en we willen iedereen zich even laten voorstellen en het is vakantie geweest en iedereen heeft verhalen te vertellen. Ook belangrijk, dus we laten het gebeuren en schuiven de mindmap door naar volgende week.

Een bootje is snel gemaakt, het uitproberen blijft leuk. Verrassend hoeveel knikkers zo’n folie-boot kan dragen. Bij sommige kunnen er zelfs nog een paar dino’s bij voor hij zinkt. Nadat alle kinderen hun boot beladen hebben tot hij zonk, trekken we conclusies over wat werkte en wat niet. Grote platte bodems gingen goed, kleine die diep lagen niet. Liever hoge randen dan lage, dat soort dingen.

We hebben nog even de theorie erachter behandeld maar zullen dat volgende week nog eens langs laten komen aangezien de concentratie niet meer optimaal was. Nog wel even een lijst met allemaal verschillende boten bedacht, toen was het tijd.

Ontvang je deze blog per mail? klik hier om de foto’s op de site te kijken.