Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 04 April 2015

Aan de slag met geleidend deeg en ledlampjes in de PlusKlusKlas

Deze bijeenkomst willen we werken met batterijen, ervaren hoe stroom eigenlijk werkt. Een heel leuke manier is om geleidend deeg te gebruiken. Zelf kenden we het concept nog niet. We wisten al wel dat zuur ook stroom geleidt, want er staan allerlei filmpjes met citroenen die een lampje kunnen laten branden (gaan we ook nog een keer doen!). Nu heeft iemand bedacht dat als je zoutdeeg maakt en dat met veel citroenzuur mengt, het dan ook geleidend wordt. Cool!!

En deeg kun je kleuren, om het nog leuker en duidelijker te maken. Je moet namelijk ook juist niet-geleidend deeg maken om het te laten werken. Als je die blank laat zie je tenminste verschil. De voorbereiding is nog even een gedoe, het gekleurde deeg moet gekookt worden. Maar goed, in de PlusKlusKlas kunnen we aan de slag met blank deeg en drie kleuren geleidend deeg.

Voor we aan de slag gaan, hebben we het erover hoe het ook alweer zit met batterijen, we kijken een Klokhuis-filmpje over dit onderwerp en  bestuderen de grote batterijen die mee hebben genomen. Daar zitten uitstekende metalen staafjes aan de + en de – kant. We hebben ook snoertjes met knijpertjes om verbindingen te maken.

Als de deegfiguurtjes dalijk af zijn, kunnen de kinderen er ledlampjes in steken. Als het goed is kunnen die na verbinding met de batterij gaan branden. Het moet ook kloppen met de + en – kant, dat leren ze dan ook.

Het was heel leuk, er brandden lampjes. Een hele serie laten branden bleek echter moeilijk. Uiteindelijk lukt het bij een kind dat grote bonken gemaakt heeft en geen subtiele kleine versierinkjes. Weten we dat weer voor de volgende keer :).

Het is sowieso leuk om met snoertjes en lampjes bezig te zijn.

Hieronder een impressie van de ochtend. Klik op een foto om een goede weergave te krijgen.