Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 12 March 2015

Trekkracht, wrijving, hoe snel krijg je dingen in beweging?

Techniek heeft ook te maken met dingen in beweging zetten of krijgen. We hebben bij het Science Centre een koffer vervoer gehuurd. Daar zitten echt veel leuke spellen, ideeën en proefjes in. Vanochtend spelen we om te beginnen het file-quiz-spel.

Iedereen rond de tafel, vier teams met een weg vol autootjes. Er horen kaarten bij met allerlei vragen cie met vervoer te maken hebben. Als je het antwoord goed hebt mogen er wat auto’s uit de rij, wie het eerste de weg leeg heeft. Vragen over bumperkleven, over welk dier vroeger kleine karretjes trok (geen paard), op welke brandstof een bepaald voertuig loopt, van alles. Er moet overlegd worden met elkaar, soms is het meeste stemmen gelden. Genoeg vragen om volgende keer nog een rondje te doen.

Het tweede deel van de ochtend onderzoeken we dingen. Eerst zoeken we uit wat er gebeurt als je een tafel in beweging wilt krijgen door te trekken als hij gewoon op vier poten staat en daarna als hij met het blad op de vloer ligt. Dat laatste is zwaarder en duurt langer. Het elastiek waarmee we trekken, rekt veel verder uit als de tafel ligt. We meten natuurlijk alle resultaten en we hebben het over wrijving.

Bij de volgende proeven vergelijken we hoe snel verschillende voorwerpen in beweging komen. Dat doen we door ze in een rolgoot te plaatsen en die op te tillen totdat het voorwerp gaat rollen. Bij een knikker hoeven we maar 4 cm hoog te tillen en daar gaat hij al. Bij het ragebolletje van rubber moet je veel hoger tillen. En een puzzelstukje is zo’n beetje niet in beweging te krijgen!

We herhalen de proef met een verlengde goot om uit te vinden welk voorwerp het verst gaat doorrollen. We doen voorspellingen en kijken of die een beetje kloppen.

Als afsluiting een filmpje over achtbanen. Daarin wordt zelfs gesproken over G-krachten. We zien karretjes heel veel vaart maken als ze ineens naar beneden kunnen sjezen en krijgen uitgelegd waarom je daar een raar gevoel van in je buik krijgt (iets met losse ingewanden die dan nog even doorstijgen). En dan is de ochtend alweer om!