Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 05 March 2015

Techniek demonteren in de PlusKlusKlas

Dat de kinderen het wel leuk zouden vinden had ik wel verwacht, maar dat ze er zo volledig door gegrepen zouden worden was toch een beetje een verrassing.

Dit blok is het thema techniek. Daar kun je heel veel kanten mee op. Eerst maar eens inventariseren waar ze aan moeten denken bij het woord techniek. Het eerste wat genoemd wordt is ‘dat je dingen kan’, bedoelende dat je weet hoe je het moet doen, bijvoorbeeld in sport. De techniek van hockey. Mooi, daar had ik met mijn kokervisie nog even niet aan gedacht. Het gaat ook over machines en apparaten. Een machine maakt veel dingen, een apparaat gebruik je vaak.

De kinderen bedenken allerlei apparaten, van broodrooster tot mixer en wasmachine. En leuk, er noemt er ook een een föhn, die hebben we bij ons vandaag. Met een beetje hulp bespreken we dat ook bepaalde mechaniek techniek is. Dat het lukt om de deur open en dicht te doen. Dat het bord naar beneden en naar boven kan, dat soort dingen.

Tijdens de eetpauze vieren we de verjaardag van maar liefst twee Plus-klussers. Na het zingen lees ik ‘Het boekje dat helemaal verkeerd afloopt’ uit. Hij heeft al zijn gedichten uitgescheurd en weggegeven. Nu is zijn kaftje leeg en kan de boekhandelaar hem niet verkopen. Tenzij…. wij nieuwe gedichten voor hem schrijven. Dat is een goed idee, we bewaren het even.

Het tweede deel van de ochtend komen er allerlei soorten apparaten en speelgoed op tafel, en een bos schroevendraaiers. Ieder kind mag een eigen voorwerp demonteren. Eerst onderzoeken, waar zitten de schroeven, hoe pak ik dit aan. Dan draaien en draaien… Er worden echt blije uitroepen gedaan als een apparaat zijn geheimen prijsgeeft, of het nou het strijkijzer, het toetsenbord of de speelgoedpiano is, er is van alles te ontdekken aan de binnenkant. We bekijken waar de draadjes naartoe gaan en waarvoor ze dienen.

Op het laatst kijken we een filmpje waarin een föhn uit elkaar gehaald wordt en uitgelegd hoe het ding eigenlijk werkt. Dat is leuk want we kunnen het ‘live’ terugzien bij onze eigen föhn.

Hieronder foto’s van de ochtend.