Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 19 March 2015

Je zou er draaierig van worden: tandwieleninzicht in de PlusKlusKlas

Na een relaxte betrokken start met spelletjes en knutselen, bekijken we wat we weten van verschillende voertuigen, hun aandrijving (we leren nieuwe woorden) en de tijd waarin dit voertuig voor het eerst gebrukt werd.Het is een spel uit de vervoerskoffer van het Science Centre. We maken vier teams die ieder een eigen doosje met foto’s, namen, jaartallen en pictogrammen van benzine, spierkracht, stoom en lucht. We zorgen dat ieder groepje een kind heeft dat goed leest. De kinderen bedenken met elkaar in welke volgorde de plaatjes moeten komen te liggen, de goede naam erbij zoeken is niet zo moeilijk, de aandrijving is ook wel duidelijk meestal. De uitdaging zit hem vooral in het plaatsen in de tijd. Als iedereen zijn rijtje klaar heeft, gaan we met zijn allen kijken hoe het precies zit. We zijn trots op hoe we het gedaan hebben, hoewel lang niet alles klopte, hebben we wel goed nagedacht en veel dingen toch een heel eind in de goede richting. En we hebben wat geleerd.

We hebben een jarige met een bijzondere traktatie. Er zijn slagroomsoesjes waar sommen bij horen. Als je de goede uitkomst weet uit te rekenen mag je het soesje met het goede getal pakken. De chocolade-soesjes hebben min-sommen, bij de gewone horen plus-sommen. De kinderen mogen zelf een som kiezen waarvan ze vinden dat die bij hen past. Voor de oudste die alles te makkelijk vindt, verzint de jarige ter plekke een nieuwe som: 23-60.

In het tweede deel van de ochtend gaan we ontdekken hoe tandwielen en aanverwante aandrijvingen werken. We hebben een tandwielenset waarmee we kunnen demonstreren. De kunst is om goed te zien welke kant op de wielen draaien. Twee wielen die met elkaar verbonden zijn door een band draaien beide in dezelfde richting, wielen die in elkaar haken draaien in tegengestelde richting. We hebben er een werkblad van. Eigenlijk voor de bovenbouw, en dat is te merken. Behoorlijk pittig! Hoewel sommigen het in ‘no-time’ in de gaten hebben. Goed opletten in ieder geval. Er is een knipblad om zelf zo’puzzel te maken, maar dat mogen ze mee naar huis nemen, wij hebben er geen tijd meer voor.

En onze leuke dramales van een levende machine moet doorschuiven naar volgende keer.

Hieronder de foto’s van de ochtend. Als je ze in de mail ontvangt: klik even door naar de site voor de beste weergave.