Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 05 February 2015

Lucht kan heel sterk zijn! Verbazing in de PlusKlusKlas

Het was een gevarieerde ochtend, niet in de laatste plaats wat betreft het weer: van sneeuw tot zonnetje, we hebben het allemaal gezien. Daardoor hebben we de planning wat omgegooid.

We gaan filosoferen. We hebben een fijn kaartspel gekocht dat aanzet tot anders denken, anders naar de dingen kijken en er daardoor anders over nadenken, leg ik de kinderen van tevoren uit. De vraag luidt: ‘Wat is het nuttigst?’ en er liggen een aantal opties om uit te kiezen. Er zijn er heel wat die voor de auto kiezen, we bespreken waarom. Dat blijkt toch vooral om de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Maar er komen ook allerlei andere dingen langs. Een kind kiest het zwemdiploma: dan kan iedereen zien dat je het gehaald hebt… Bij nadere beschouwing betekent het ook dat je niet meer verdrinkt, ook wel handig. De beer wordt ook een keer gepakt, want die is zacht en knuffelig, daar voel je je veilig bij en dat is ook bijzonder nuttig. Het voert tever om alle mogelijkheden die langskwamen te bespreken maar aan het eind vinden de kinderen dat het klopt, door zo te kijken ga je anders denken.

Na de pauze gaan we kijken of een hyper-ballon van wel een meter lang, een hele klus om op te blazen, sneller en langer vliegt dan de kleine ballonnen van vorige week. Wij denken met zijn allen van wel, dus we gaan het experiment buiten uitvoeren, daar is meer plek. Wij hebben GROOTSE verwachtingen….

Alles geïnstalleerd, aftellen, loslaten, daar gaat-ie, meerennen… en dan loopt het ding voor hij op de helft is al leeg! Nou ja! Door het leeglopen werd het vliegtuig relatief zwaarder en dat zorgde voor afremmen en stop, denken wij. We probeerden op suggestie van de kinderen nog met een extra rietje, werkte niet. We probeerden het met een onbewerkte ballon, maakte niets uit. Weer wat geleerd.

Einde van de ochtend doen we een paar proefjes met lucht. Als je boven een strook krantenpapier blaast, komt het omhoog!

Ok, dat weegt niet zoveel, maar een stapel boeken, dat is zwaar, zou je dat omhoog krijgen door te blazen? De kinderen voelen het gewicht en zijn overtuigd van niet. Proef op de som natuurlijk en daar gingen ze. De juf wat wazig in haar hoofd, dat wel.

Hieronder foto’s van de ochtend. Door er op één te klikken start je een diashow die je ook zelf kunt doorklikken.