Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 19 February 2015

De wc, drie keer uitgevonden. Wat valt er nog meer over te weten?

De PlusKlussers vonden het meteen al een heel fijne uitvinding: de wc. Toen we nieuwe auto’s gingen ontwerpen was er zelfs iemand die eraan gedacht had om die functie in te bouwen. We zijn erachter gekomen dat de wc wel drie keer is uitgevonden, steeds raakte hij ook weer in de vergetelheid. Nu heeft de Papaver een tentoonstelling met de naam ‘Duik in het riool’. Uitjes naar de Papaver zijn altijd leuk, dus dit is een goede aanleiding om weer een keer die kant op te lopen.

Prachtig weer, we gaan op pad. Als we aankomen eerst buiten eten en drinken en het raaddoosje doen. Daarna kunnen we naar binnen. We zijn de enige gasten en eerst verkennen ze zelf alles wat er te doen is. De liggende rioolbuis roept er natuurlijk om om doorheen te kruipen en op te klimmen. Er is een bak met allemaal buizenstukken waarmee je een rioolsysteem kunt bouwen. En dan kijken hoever de drolletjes (van klei) erdoorheen kunnen glijden.

Uiteindelijk komen we rustig bij elkaar om de geschiedenis te bekijken en erover te horen. Vroeger poepten en plasten mensen gewoon in het veld. En in de sloot, waar verderop uit werd gedronken en de was werd gedaan, jeksie!. Mensen hadden een po voor ‘s nachts en gooiden die ‘s ochtends gewoon leeg door het raam op straat! Later kwamen er kakdozen en gegraven gootjes. Uiteindelijk belanden we in het nu. Op de poster staat het buizenstelsel dat alle dingen die water verbruiken verbindt met het riool. We herkennen de beginbuisjes die we zagen op de wc op school voor we weggingen.

Op de rioolbuis staan allemaal weetjes geplakt die met poep te maken hebben. Waar het woord vandaan komt, weetje over de koeienvlaai, allemaal bere-interessant. We leren dat een olofantendrol 30 kilo weegt, dat is twee keer het kleinste kind dat we bij ons hebben.

We sluiten de ochtend af met een speurtocht in het park. Het lukt ons niet om hem helemaal af te maken, misschien een idee om dat zelf in de vakantie te gaan doen, dan zijn er allemaal extra activiteiten.

Hieronder het fotoverslag. Als je op een foto klikt krijg je groot formaat diavoorstelling.

Link voor de blogmail