Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 07 January 2015

Uitvindingen in de PlusKlusKlas

Na de vakantie, in het nieuwe jaar, met een paar nieuwe kinderen, we gaan maar eens rustig opstarten met spelletjes uit de kast. Dat levert bijvoorbeeld een knikkerbaan op waarbij een je hele voorraad knikkers tegelijk naar beneden kan laten rollen, dat willen we allemaal wel even zien.

We komen rond de tafel voor een voorstelrondje, iedereen vertelt hoe oud hij (precies) is, en welke dingen hij leuk vindt om te doen. De nieuwe kinderen die eerst nog wat bedeesd binnenkwamen, worden al losser. Het raaddoosje komt op tafel. Ik vond het knap dat hij daaraan gedacht had na de vakantie maar ik begreep van moeder dat de jongen het zo leuk vond dat ze thuis al regelmatig geoefend hebben en het spel gespeeld. Het was weer een lastige deze keer: een doosje tictacs. Dat het van plastic (of toch ijzer?) was maakt het extra ingewikkeld… het is van plastic en je kunt het ook eten….

Ons thema wordt uitvindingen. We praten erover, wat is het eigenlijk, en welke uitvindingen ken je? Ze gaan allemaal netjes op een rijtje zitten en doen goed mee! Er komen steeds nieuwe dingen boven. Heel vroeger hadden we niks. Wat was de eerste uitvinding? Een meisje weet vuur te noemen, we bedenken waarom dat zo’n belangrijke uitvinding was.

We komen op gereedschap en daarvandaan op materialen. We eindigen met welke uitvinding ze zelf heel fijn of belangrijk vinden. Dat is gevarieerd: glas, want daar kun je mooie dingen mee maken; een spiegel, want dan kun je tenminste zien hoe je eruit ziet (niet door een meisje genoemd :)); een bepaald soort tape dat je kunt gebruiken na een operatie, om te plakken op je buik; vuur, logisch, zonder kun je weinig; en een bed, gewoon heel lekker.

Dan aan de slag: Teken een dashboard van een auto met allerlei knopjes en metertjes. Het mag een heel bijzondere auto worden met speciale eigenschappen die jij belangrijk vindt, laat het maar zien. Nou, dan krijg je multifunctionele auto’s die van alles kunnen. Wat te denken van een knop waarmee je God en Jezus kunt zien? Alle ideeën zijn hier op foto te zien.

Een goed nieuw jaar allemaal!