Uncategorized


kolibrie-avatar

Blog

Blog 29 January 2015

En poefftt, daar gaat het vliegtuig! PlusKlusKlas brengt in beweging

Vorige week hebben de kinderen huiswerk opgekregen: vind uit wanneer jouw voorwerp uitgevonden is. Dat hebben ze gedaan. We weten nu dat de wc wel drie keer is uitgevonden, steeds werd deze handige uitvinding ook weer vergeten!

De eerste raket werd afgeschoten in China in 998 met buskruit, het was een houten apparaat. De sterrenkijker is in Nederland uitgevonden in 1608 door Huygens, en tegelijkertijd deed Galileï hetzelfde in Italië. We hebben het over de eerste boot en het eerste huisdier, dat was de hond. De hamster houden we pas een jaar of zestig als huisdier. Sommige kinderen lezen de opgeschreven teksten secuur voor, is geen dagelijks leesvoer maar gaat heel goed. Anderen worden een beetje door ons begeleid om de informatie over te brengen.

Na de pauze gaan we door op het onderwerp dingen in beweging brengen en een beetje een link met een paar gekozen voorwerpen: het vliegtuig en de raket. Eerder hebben we pompons in beweging gebracht, welke manieren hadden we daar ook alweer voor? Er komen prima omschrijvingen op het bord te staan, waaronder ‘gaskrachten’. Strikt genomen hebben we lucht gebruikt, geen gas. Maar het werkte wel zo. Zoals een enorme scheet je ook in beweging zou kunnen brengen ( dat is lachen natuurlijk).

Met dat systeem bouwen we vliegtuigen met ballonnen. Dat blijkt ook al van tevoren te gaan over omgaan met teleurstelling, want er klappen al een aantal ballonnen voor ze als vliegtuig gefunctioneerd hebben. Maar dat komt goed, ieder kind laat een vliegtuig langs de lijn zoeven, sommigen echt razend snel. We bespreken de verschillen, zit het in de vorm van de ballon, maakt het uit hoe het rietje eraan vast zit? Het vliegtuig dat leegliep zonder afstand af te leggen had zwaardere vleugels, dat zou weleens de oorzaak kunnen zijn. Troost: het was het mooiste vliegtuig! De maakster kon er wel om lachen gelukkig.

Hieronder de fotogalerij van de ochtend, als je ze aanklikt zie je ze op vol formaat.